czwartek, 20 marca 2014

Chleb w jajku

W moim rodzinnym domu na niedzielnym śniadaniem zawsze była jajecznica;)) Tak się jakoś przyjęło i tak jest do tej pory:) U mnie natomiast zdecydowanie częściej gości chleb w jajku, który uwielbia mój synek. To świetny i naprawdę smaczny pomysł na wykorzystanie resztek chleba. Ja podaję do niego kubek gorącego kakao:)




Składniki:
  • 4 jajka, 
  • 5 łyżek mąki pszennej, 
  • 1/2 szklanki mleka, 
  • pęczek szczypiorku, 
  • cebula, 
  • laska kiełbasy,
  • ząbek czosnku, 
  • 3 łyżki śmietany 18%, 
  • sól morska z pieprzem (użyłam Kamis), 
  • czerstwy chleb.
 Wykonanie


Jajka ubić, dodać śmietanę, mleko, mąkę oraz posiekany szczypiorek, dokładnie wymieszać. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, wszystko razem podsmażyć. Dodać do masy jajecznej. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Chleb maczać w masie, smażyć na odrobinie oleju na złoto z obu stron.






                                                                Smacznego:)
 

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam taki chlebek na śniadanko albo kolację :)

    PS Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moje ulubione danie z dzieciństwa mmm

    OdpowiedzUsuń
  3. jesli się zgodzisz, to czy moge do ciebie napisac emaila, chciałam sie poradzic w pewnej kwestii, pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie!
    Pachnie mi podwieczorkiem u Babci...

    OdpowiedzUsuń