sobota, 1 marca 2014

Krokiety z grzybami i serem

Bardzo lubimy krokiety, szczególnie takie jak te;) Czyli farsz zawinięty w naleśnik. Ja zrobiłam wersję bezmięsną grzybowo-serową, która okazała się naprawdę baaaardzo smaczna:) Krokiety są idealne na piątkowy obiad. 






Ciasto:
  • szklanka mleka, 
  • 2 szklanki mąki, 
  • 2 jajka, 
  • szklanka wody mineralnej gazowanej,
  • szczypta soli.  

Wszystkie składniki zmiksować na jednolite ciasto. Na odrobinie oleju smażyć duże, cienkie naleśniki. 


Farsz:
  • 800g pieczarek,
  • 300g żółtego sera, 
  • 2 cebule, 
  • pęczek pietruszki, 
  • sól, pieprz, 
  • szczypta ostrej papryki. 

Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na odrobinie oleju. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry, dodać do cebuli, dusić, aż woda całkowicie odparuje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać starty na dużych oczkach ser oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
Farsz nakładać na usmażone naleśniki, składać w kopertę. 


Panierka:
  •  2 jajka,
  •  szklanka bułki tartej. 
 
Jajka rozkłócić, panierować w nich krokiety, następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.






                                                         Smacznego:)

 

12 komentarzy:

  1. zjadłabym takie świetnie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam , Twoje wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie krokieciki to i my lubimy, a ten ciągnący się ser,pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też uwielbiam krokiety ale takiej wersji jeszcze nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie wypróbuję :) Unikam mięsa ale krokiety z czymś innym w środku uwielbiam :) Dzięki za inspirację na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się, że mogłam Cię zainspirować;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Pysznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakiego sera używasz do tych krokietów?

    OdpowiedzUsuń