Ciasto:
- 200g mąki pszennej,
- 150ml wody,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 15g świeżych drożdży,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli.
Mąkę przesiać. Drożdże zasypać cukrem,
wymieszać i odstawić na 5 minut, by się rozpuściły. Dodać do mąki. Dodać
sól i olej. Zagniatając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie,
elastyczne ciasto.
Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na
godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Farsz:
- 350g mielonej wołowiny,
- duża cebula,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- puszka krojonych pomidorów,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1/2 łyżeczki bazylii,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- łyżeczka przyprawy do pomidorów (użyłam Kamis),
- łyżeczka ognistej mieszanki przypraw (użyłam Kamis),
- łyżka soli czosnkowej (użyłam Kamis),
- pieprz czarny ziarnisty (użyłam Kamis),
- łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypioru,
- 50 g startego żółtego sera,
- pomidor.
Cebulę obrać, drobno posikać, zeszklić na
odrobinie oleju, dodać mięso oraz posiekany czosnek. Dusić około 8 minut
na małym ogniu. Dodać pomidory z puszki, doprawić tymiankiem, bazylią,
oregano, kminem rzymskim, papryką, solą i pieprzem.
Ciasto
podzielić na trzy części, każdą część rozwałkować i uformować kształt
łódki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć farsz,
posypać startym serem, ułożyć plastry pomidora.
Piec około 25-30minut w temp. 200st.
Przed podaniem oprószyć natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Smacznego:)
Jadłam i mi bardzo smakowała :D
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Genialnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńcudne zdjęcia! kocham pide :)
OdpowiedzUsuń