poniedziałek, 24 marca 2014

Etlie Pide - turecka pizza

Ostatnio pokusiłam się o danie kuchni tureckiej. Kuchnia ta charakteryzuje się bogactwem aromatów i dbałością o najwyższą jakość produktów. Przygotowałam pizzę turecką, która wcale nie przypomina popularnej, okrągłej włoskiej pizzy. Nadzienie składa się głównie z mięsa i pomidorów oraz dużej ilości ziół i przypraw. Szczególnie przypadła do gustu mojemu mężowi:)




Ciasto: 
  • 200g mąki pszennej, 
  • 150ml wody, 
  • 4 łyżki oleju rzepakowego, 
  • 15g świeżych drożdży, 
  • 1/2 łyżeczki cukru, 
  • 1/2 łyżeczki soli.

Mąkę przesiać. Drożdże zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na 5 minut, by się rozpuściły. Dodać do mąki. Dodać sól i olej. Zagniatając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. 
Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.


Farsz:
  • 350g mielonej wołowiny, 
  • duża cebula, 
  • ząbek czosnku, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • puszka krojonych pomidorów, 
  • 1/2 łyżeczki tymianku, 
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 
  • 1/2 łyżeczki bazylii, 
  • 1/2 łyżeczki oregano, 
  • łyżeczka przyprawy do pomidorów (użyłam Kamis),
  • łyżeczka ognistej mieszanki przypraw (użyłam Kamis), 
  • łyżka soli czosnkowej (użyłam Kamis), 
  • pieprz czarny ziarnisty (użyłam Kamis), 
  • łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypioru, 
  • 50 g startego żółtego sera, 
  • pomidor.

Cebulę obrać, drobno posikać, zeszklić na odrobinie oleju, dodać mięso oraz posiekany czosnek. Dusić około 8 minut na małym ogniu. Dodać pomidory z puszki, doprawić tymiankiem, bazylią, oregano, kminem rzymskim, papryką, solą i pieprzem.

Ciasto podzielić na trzy części, każdą część rozwałkować i uformować kształt łódki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć farsz, posypać startym serem, ułożyć plastry pomidora.
Piec około 25-30minut w temp. 200st.
Przed podaniem oprószyć natką pietruszki lub szczypiorkiem. 








Źródło: Przyślij Przepis

                                                          Smacznego:)

 

4 komentarze: