Składniki:
- 3/4 szklanki mąki razowej,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju rzepakowego (użyłam Rapso),
- 3/4 szklanki brązowego cukru,
- szklanka marmolady jabłkowej,
- białko,
- 1/2 laski wanilii,
- 3/4 szklanki płatków owsianych,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/4 szklanki suszonej jagody goji Skworcu ,
- 1/3 szklanki prażonych solonych migdałów (użyłam Kresto),
- 1/4 szklanki suszonych moreli (użyłam Kresto),
- 50g gorzkiej czekolady.
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i olejem. Dodać mąkę, płatki owsiane, sól, cynamon, marmoladę z jabłek oraz ubite na sztywną pianę białko. Zagnieść. Dodać nasiona wanilii, suszone owoce oraz posiekane migdały oraz posiekaną czekoladę. Zagnieść ciasto. Odrywać małe porcje i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczać.
Piec około 12-14minut w temp. 190st.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Urocze te ciasteczka :) Z jagodami goji nigdy nie próbowałam, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńsmacznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńzdrowe i pożywne ciasteczka:) porywamy kilka:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Madziu koniecznie spróbuj:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że mnie odwiedziłaś Magdo. :-) Widzę, że tu u Ciebie można siedzieć godzinami i karmić oczy. Ciasteczka wyglądają wspaniale. Mam trochę jagód goji, może wypróbuję. :-)
OdpowiedzUsuńbreakforcake.blogspot.com
Dziękuję, bardzo mi miło;)) A ciasteczka gorąco polecam!
UsuńPiękne są te ciasteczke, zdrowe napewno :) Pięknie zdjęcia.
OdpowiedzUsuńJednam przepisu nie mogę dodac na akcji "Kto codziennie jabłko zjada...." ponieważ do tych ciasteczek nie zostały wykorzystanie jabłka tylko marmolada z jabłek.