Ciasto:
- 600g mąki pszennej,
- jajko,
- szczypta soli,
- łyżka oleju,
- letnia woda- około 3/4 szklanki.
Mąkę przesiać. Dodać szczyptę soli, jajko,
olej. Zagniatając stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
Rozwałkować, szklanką wycinać kółka.
Farsz:
- 500g kiszonej kapusty,
- 400g ugotowanych ziemniaków,
- 2 cebule,
- 100g masła,
- 3 łyżki oleju,
- sól,
- pieprz czarny oraz ziołowy.
Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i
posiekać. Zalać wodą i gotować około godziny na wolnym ogniu. Ostudzić.
Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju, doprawić do smaku. Ziemniaki
zmielić, wraz z cebulą dodać do kapusty, całość doprawić do smaku. Na
wycięte kółka nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać pierogi. Wrzucać na
osolony wrzątek. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z
podsmażoną cebulką.
Smacznego:)
Ciekawy pomysł na farsz, takich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńCudne pierogi! Zjadłabym, szczególnie z moim ulubionym farszem :)
OdpowiedzUsuńna pewno smakowałyby mi, to sa moje smaki :)
OdpowiedzUsuńświetne, chętnie bym zjadła:d
OdpowiedzUsuńTakich pierogów jeszcze nie jadłam, wykorzystam przepis w swojej kuchni
OdpowiedzUsuńW sam raz na piątkowy obiad :)
OdpowiedzUsuńTakiego farszu w pierogach jeszcze nie jadłam! Wyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńJak one smakują z tym farszem? Można do czegoś przyrównać?
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo;)) Co do ich smaku to jest to takie połączenie pierogów z kapustą i grzybami oraz ruskich, ale raczej bardziej podchodzą pod ruskie;)
OdpowiedzUsuń