środa, 5 marca 2014

Pierogi z farszem kapuściano - ziemniaczanym

Na dzisiejszy lub piątkowy obiad proponuję pyszne bezmięsne pierogi. Farsz jest takim miksem pierogów z kapustą i grzybami oraz ruskich. Jak się okazało, naprawdę smacznym:) Ja podaję je polane masełkiem i z dodatkiem przesmażonej cebulki. 






Ciasto:
  • 600g mąki pszennej, 
  • jajko, 
  • szczypta soli,
  • łyżka oleju, 
  • letnia woda- około 3/4 szklanki.

Mąkę przesiać. Dodać szczyptę soli, jajko, olej. Zagniatając stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować, szklanką wycinać kółka.


Farsz:
  • 500g kiszonej kapusty,
  • 400g ugotowanych ziemniaków, 
  • 2 cebule, 
  • 100g masła,
  • 3 łyżki oleju, 
  • sól, 
  • pieprz czarny oraz ziołowy.

Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i posiekać. Zalać wodą i gotować około godziny na wolnym ogniu. Ostudzić. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju, doprawić do smaku. Ziemniaki zmielić, wraz z cebulą dodać do kapusty, całość doprawić do smaku. Na wycięte kółka nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać pierogi. Wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką.







                                         Smacznego:)
 

10 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na farsz, takich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne pierogi! Zjadłabym, szczególnie z moim ulubionym farszem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno smakowałyby mi, to sa moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne, chętnie bym zjadła:d

    OdpowiedzUsuń
  5. Takich pierogów jeszcze nie jadłam, wykorzystam przepis w swojej kuchni

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny blog. Oczywiście że obserwuje

    OdpowiedzUsuń
  7. W sam raz na piątkowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiego farszu w pierogach jeszcze nie jadłam! Wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak one smakują z tym farszem? Można do czegoś przyrównać?

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję bardzo;)) Co do ich smaku to jest to takie połączenie pierogów z kapustą i grzybami oraz ruskich, ale raczej bardziej podchodzą pod ruskie;)

    OdpowiedzUsuń