czwartek, 27 marca 2014

Roladki z kurczaka z oliwkami i szynką

Ostatnio bardzo często robię roladki. Sama nie wiem skąd się to wzięło;)) Wczoraj zaproponowałam Wam przepis na roladki z mięsa mielonego, zaś dzisiaj proponuję drobiowe. Nadziane szynką, sałatą i oliwkami. Bardzo szybkie w przygotowaniu i naprawdę smaczne. Świadczy o tym fakt, że równie szybko znikają ze stołu:))




Składniki: 
  • 1/2 kg filetu z kurczaka,
  • 3 łyżki zielonych oliwek nadzianych papryką, 
  • 3 liście sałaty, 
  • 6 plasterków szynki np. parmeńskiej, 
  • sól, pieprz, 
  • 2 łyżki soku z limonki, 
  • jajko, 
  • szklanka bułki tartej

Wykonanie


Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje i cienko rozbić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Z jednej strony skropić sokiem z limonki.
Oliwki przepołowić.
Na mięsie układać plaster szynki, następnie liść sałaty oraz oliwki. Zwijać ciasno w roladki, spiąć wykałaczką.
Roladki obtaczać kolejno w rozkłóconym jajku i w bułce tartej.
Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z dodatkiem warzyw.






                                                                       Smacznego:))
 

10 komentarzy:

  1. świetny pomysł, robiłam roladki z kurczaka ni raz ale nie próbowałam dać do środka oliwek, świetne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne! Też lubię takie połączenia :D

    OdpowiedzUsuń

  3. Nominuję Cię i Twój blog do nagrody Liebster Blog Award i zapraszam do zabawy i bloga po odbiór nominacji http://ewa-wkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny sposób na obiad :) tak jeszcze nie jadłam, ale uwielbiam oliwki :) wiec pewnie wypróbuję niebawem :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja porywam roladki ale bez oliwek,

    OdpowiedzUsuń
  6. Te też pyszne :) ale wczorajsze bardziej mi się spodobały i na pewno będę je robić :D

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ciekawe połączenie:) obiad na pewno pyszny.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń