Składniki:
szklanka mąki pszennej,
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
125g margaryny,
szklanka cukru,
3 duże jajka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1 i 1/2 szklanki czarnych porzeczek (mogą być mrożone).
Wykonanie
Margarynę
utrzeć z jajkami i cukrem. Stopniowo dodawać przesiane mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia.
Połowę ciasta przełożyć do przygotowanej formy
do babki. Wsypać połowę porzeczek, wylać resztę ciasta i wyłożyć resztę
porzeczek.
Piec około 40 minut w dość mocno nagrzanym piekarniku.
Ciepłą
babkę posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Bardzo lubię wypieki z dodatkami porzeczki, bo nadają one ciastom niepowtarzalnego, lekko kwaśnego smaku!, a babko cóż mogę powiedzieć chętnie bym Ci ją ukradła i postawiła na moim wielkanocnym stole :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
piękna!
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńojej, ojej! pomysł pierwszorzędny :]
OdpowiedzUsuńPiękna baba :)
OdpowiedzUsuńCudowna :) już niedługo czas na pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Super ta babka! Z porzeczkami nie robiłam, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń