środa, 26 marca 2014

Babka z porzeczkami

Dzisiaj zdałam sobie sprawę, że już za niecały miesiąc Wielkanoc! Ale ten czas leci... Dlatego dzisiejszy wpis jest już świąteczny. Babka jest obowiązkowa na naszym świątecznym stole, ale wcale nie musi być zawsze taka sama:) Ja proponuję pyszną piaskową babkę z dodatkiem kwaśnych porzeczek. 




Składniki:
szklanka mąki pszennej, 
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 
125g margaryny, 
szklanka cukru, 
3 duże jajka, 
łyżeczka proszku do pieczenia, 
1 i 1/2 szklanki czarnych porzeczek (mogą być mrożone).


Wykonanie



Margarynę utrzeć z jajkami i cukrem. Stopniowo dodawać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. 
Połowę ciasta przełożyć do przygotowanej formy do babki. Wsypać połowę porzeczek, wylać resztę ciasta i wyłożyć resztę porzeczek. 
Piec około 40 minut w dość mocno nagrzanym piekarniku. 
Ciepłą babkę posypać cukrem pudrem.






                                                                   Smacznego:)


Wielkanocne Smaki - edycja IV
 

9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię wypieki z dodatkami porzeczki, bo nadają one ciastom niepowtarzalnego, lekko kwaśnego smaku!, a babko cóż mogę powiedzieć chętnie bym Ci ją ukradła i postawiła na moim wielkanocnym stole :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej, ojej! pomysł pierwszorzędny :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna :) już niedługo czas na pieczenie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ta babka! Z porzeczkami nie robiłam, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń