Inspiracja
Zaczyn:
- 122g mąki chlebowej,
- szczypta drożdży,
- 3 g soli,
- 79g wody.
Drożdże połączyć z letnią wodą, dokładnie
wymieszać. Dodać do przesianej mąki z solą. Zagnieść. Przykryć folią
spożywczą i odstawić na około 15godzin.
Ciasto właściwe:
- 320 g mąki chlebowej,
- 48g mąki pszennej razowej,
- 255g wody,
- 6 g soli,
- 3 g drożdży,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/4 szklanki czarnych oliwek.
Mąki przesiać do miski robota, dodać sól, wkruszyć drożdże, wodę i zaczyn. Mieszać 3 minuty.
Partiami
dodawać zaczyn wraz z oliwą. Mieszać przez 5 minut. Dodać pokrojone na ćwiartki oliwki,
krótko wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
Po
godzinie ciasto przełożyć na stolnicę. Delikatnie rozciągnąć i złożyć
na trzy. Obrócić o 90 stopni i ponownie złożyć na trzy. Przykryć i
ponownie odstawić na godzinę.
Następnie ciasto podzielić na dwie równe części, lekko zaokrąglić złączeniem do dołu. Przykryć na kolejne 20minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować tak, by przybrało owalny kształt. Ponownie przykryć i odstawić na godzinę.
Rozciągnąć
delikatnie, mniej więcej o połowę, tak, by powstał nam wydłużony
trójkąt. Zrobić po środku podłużne nacięcie, zaś po bokach po trzy
nacięcia z każdej strony. Delikatnie rozciągną, by nacięcia się otworzyły (jak na zdjęciu).
Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia.
Piec około 20minut w temp. 230st.
W akcji brały udział:
Aciri Bajkorada
Aga W sezonie
Amber Kuchennymidrzwiami.pl
Ania Jswm
AniaW Magnolia i rozmaryn
Ankawell Życie od kuchni
Alucha Nie -ład mAlutki
Arnika Arnikowa kuchnia
Asia Asia’s White Kitchen
Beata Stare gary
Bożena Smakowe kubki
Czekoladka Z miłości do słodkości
Dorota Moje małe czarowanie
Dorota Ugotujmy to
Gosia Co do jedzenia
Kamila Ogrody Babilonu
Małgosia Akacjowy blog
Magda Konwalie w kuchni
Marghe Po prostu Marghe
Marzena Zacisze kuchenne
MarcinH Grahamka,weka i kajzerka…
Mimbla Pierogi ruskie raz!
Renata Forks’n'Canvas
Wisła Zapach chleba
Żabka Healthy Craving
Smacznego:)
Piękny!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę,że piekłaś z nami.
Mam nadzieję,że nie ostatni raz.
Smacznego!
Ja też się cieszę, że mogłam do Was dołączyć:)) Od teraz na pewno regularną uczestniczką akcji:)
UsuńBardzo chrupiąco wygląda, piękny:-)
OdpowiedzUsuńPiękny liść! Dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńłał! pierwszy raz widzę takie pieczywo! wygląda wspaniale i z pewnością też tak smakuje :) bardzo ciekawy blog, będę tu częstym gościem:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, będzie mi bardzo miło! A chlebki polecam:)
UsuńPięknie' obfotografowałaś' swoją pracę !
OdpowiedzUsuńFajnie, ze dołączyłaś do wspólnoty.
Mam nadzieję, że do kolejnego razu ?
Aniu na pewno!! Już nie mogę się doczekać:)
UsuńBardzo ładny fougasse, pozdrawiam i ciesze się ze spotkania w marcowej piekarni M.
OdpowiedzUsuńPieknie wyglądają. Dzięki za wspólny czas :-)
OdpowiedzUsuńCiesze się ze mogłyśmy wspólnie piec, chlebki super, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRasowy chlebek wyszedl i do tego sliczna fotografia! Milo, ze dolaczylas do naszej "bandy" :) Dziekuje za wspolne pieczenie i do nastepnego!
OdpowiedzUsuńPiękne liście! Dziękuję za wspólnie spędzony czas!
OdpowiedzUsuńŚliczny chlebek, poszalej następnym razem z dodatkami, ja już planuję z brie :) Pozdrawiam i dzięki za wspólną zabawę
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszły! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!
OdpowiedzUsuńPięknie Ci się upiekły :) cieszę się że do nas dołączyłaś !
OdpowiedzUsuńWyszły cudowne:-) Dziękuję za wspólny pieczenie:-)
OdpowiedzUsuńIdealny i kształtny, bardzo mi się podoba:-). Dziękuję za wspólny czas:-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że z każdym kolejnym 'liściem' stopień pracochłonności będzie malał;)
OdpowiedzUsuńW końcu trening czyni mistrza:))
Pozdrowienia!
Dziękuję! Ja też się bardzo cieszę, że dołączyłam do tak zacnego grona i już czekam na kolejny wspólny wypiek:)
OdpowiedzUsuńWow! Wspaniale wyszły!
OdpowiedzUsuńA mnie te chlebki nie wydały się pracochłonne. Będę powtarzać ich wypiek z innymi dodatkami.
OdpowiedzUsuńTwoje cudownie wyrosły. Jestem oczarowana.
Dziękuję za wspólne pieczenie.
Pozdrawiam serdecznie.
Piękny, jaki puszysty :-) Dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo ładny!
OdpowiedzUsuńFaktycznie pracochłonne, ale warte tej pracy, na pewno będę do nich wracać. pozdrawiam serdecznie i do następnego upieczenia! Ela
OdpowiedzUsuńBardzo ładne wyszły Twoje chlebki. pozdrawiam serdecznie i do następnego upieczenia:-) Ela
OdpowiedzUsuńJednak chyba warto było poświęcić troszkę czasu dla tego smaku, prawda? ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie. :)
Dziękuję, oczywiście, że było warto;))
OdpowiedzUsuńAle ładne dziury wycięłaś!! Dzięki za wspólny czas :)
OdpowiedzUsuń