wtorek, 18 marca 2014

Roladki z kurczaka z fasolką szparagową

Za oknem szaro i ponuro, warto więc dodać trochę warzyw i koloru naszym posiłkom. Ja staram się trochę wzbogacić nasze obiady robiąc różne roladki. Do tych wykorzystałam fasolką szparagową, którą latem zapakowałam do słoiczków. Warzywny farsz świetnie komponuje się z kruchym, drobiowym mięsem.




Składniki: 
  • 1/2 kg filetu z kurczaka, 
  • marchewka, 
  • 1/3 czerwonej papryki, 
  • 150g fasolki szparagowej (może być ze słoika), 
  • sól morska ziołowa (użyłam Kamis), 
  • pieprz młotkowany z kolendrą (użyłam Kamis), 
  • jajko, 
  •  1/2 szklanki bułki tartej,
  • olej do smażenia.

Wykonanie


Mięso umyć, podzielić na porcje i rozbić tłuczkiem. Oprószyć z obu stron pieprzem oraz solą.
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Fasolkę wrzucić na osolony wrzątek na minuty. Odcedzić, pokroić na mniejsze części i dodać do fasolki. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić około 8 minut na małym ogniu, na odrobinie rozgrzanego oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozbite mięso nakładać farsz, zwijać tworząc roladki. Spiąć wykałaczką. Obtoczyć w rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
Można też użyć fasolki szparagowej ze słoika taka jak ja, wtedy nie trzeba jej już gotować. 






                                                                   Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

Zużywamy zapasy przed wiosną
 

3 komentarze: