Ciasto:
250g mąki pszennej,
15g świeżych drożdży,
150ml ciepłej przegotowanej wody,
łyżka oliwy,
łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki cukru.
Drożdże zasypać cukrem, wymieszać i odstawić
na 5 minut, by się rozpuściły. Mąkę przesiać, dodać sól, drożdże, oliwę
oraz ciepłą wodę. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto.
Uformować kulę,
przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, by podwoiło swoją objętość.
Następnie podzielić na pół i rozwałkować każdą część na kształt koła.
Ułożyć na dwóch blaszkach do pieczenia pizzy.
Farsz:
2 pomidory,
2
czerwone cebule,
4 łyżki pesto z pomidorów,
2 łyżeczki przyprawy do
pizzy do pizzy sycylijskiej (użyłam Kamis),
200g żółtego sera.
Ciasto posmarować pomidorowym pesto, ułożyć plasterki kiełbasy,
pomidorów oraz cebuli. Posypać przyprawą do pizzy oraz startym serem.
Piec około 20-25 minut w temp. 200st.
Smacznego:)
pysznie wygląda:) u mnie dzisiaj tez pizza:)
OdpowiedzUsuńDomowa pizza najlepsza!
OdpowiedzUsuńuwielbiam taką pizzę :))
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Ja też uważam, że domowa najlepsza!!
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi ochoty na taką pizze, pyszota!
OdpowiedzUsuń