wtorek, 11 marca 2014

Puszek z musem truskawkowym

Bardzo lubimy takie lekkie, piankowe desery. Ten jest wyjątkowo szybki w przygotowaniu i niezwykle puszysty. Na dodatek nie zawiera jajek. Ja wykorzystałam do niego mus z truskawek, który latem zamroziłam, ale zrobiony ze świeżych owoców na pewno będzie jeszcze lepszy:)




Spód: 
  • 150g kakaowych herbatników, 
  • 5 łyżek masła.

Herbatniki zmielić w blenderze, masło stopić. Dodać do ciastek, krótko zmiksować blenderem. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 21cm. Schłodzić.


Masa: 
  • szklanka mleka, 
  • 2 łyżki żelatyny, 
  • 2 szklanki śmietany 18%, 
  • 1/2 szklanki cukru pudru, 
  • 1/2 szklanki musu z truskawek, 
  • 2 łyżki cukru.

 Żelatynę rozprowadzić w odrobinie zimnej wody. Połączyć z gorącym mlekiem wymieszanym z cukrem pudrem. Dokładnie rozmieszać, po czym przestudzić.
Dodać śmietanę, wymieszać i przelać na przygotowany spód. Schłodzić.
Gdy masa całkiem stężeje na wierzchu rozsmarować mus z truskawek wymieszany z cukrem. Ciasto przechowywać w lodówce.





                                                Smacznego:)


 Przepis dodaję do akcji:


Lekkie desery bez piekarnikaZużywamy zapasy przed wiosną

9 komentarzy:

  1. w sumie takie proste, a takie smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie to wygląda :) Tak lekko, ale i pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. jak zwykle pysznie tu u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna nazwa :) wygląda lekko i pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudnie, idealne czerwcowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś pięknego! narobiłaś mi smaka!
    Nominuję Twój blog do Liebster Blog Award. http://shabbyeat.pl/liebster-blog-award-2/

    OdpowiedzUsuń