Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki brązowego cukru,
- czubata łyżka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki soli,
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 300g masła,
- 4 jajka,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny,
- 1/4 szklanki mleka,
- cukier do posypania.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia,
dodać cukier oraz sól. Wymieszać. Dodać drobno posiekaną skórkę z
pomarańczy oraz zimne masło. Posiekać. Dodać śmietanę oraz rozkłócone
jajka. Na sam koniec dodać żurawinę. Zagnieść gładkie ciasto.
Odrywać
małe porcje ciasta, obsypując delikatnie dłonie mąką. Formować małe
kuleczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można
również rozwałkować ciasto na grubość około 3mm i szklanką wycinać
kółka.
Posmarować letnim mlekiem i posypać cukrem.
Piec około 20minut w
temp. 200st.
Bułeczki wspaniale komponują się ze szklanką soku:)
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Chociaż nie lubię wypieków z rodzynkami w środku, to scones z dodatkiem rodzynek uwielbiam! Z żurawiną nie próbowałam, wyglądają świetnie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Milena ja też za bardzo nie lubię wypieków z rodzynkami czy żurawiną, ale te bułeczki bardzo mi smakują;)) Pozdrawiam
Usuńwyglądają bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńSuper smaczne, niedzielne śniadanie:-)
OdpowiedzUsuńFajnie upiec te bułeczki na majówkę, do koszyka i zjeść je na trawie;
Pyszne bułeczki :D)
OdpowiedzUsuńŚwietne bułeczki! Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Aniu dokładnie, bułeczki świetnie nadają się na piknik.
OdpowiedzUsuń