Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 20g świeżych drożdży,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka cukru,
- 200g kiełbasy suchej (użyłam firmy Nove z linii NATURA) ,
- szczypta chili,
- około 1 szklanki przegotowanej zimnej wody.
Wykonanie
Kiełbasę pokroić w kosteczkę i podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Przestudzić.
Drożdże
zasypać cukrem, dodać 3 łyżki letniej wody. Dokładnie wymieszać i
odstawić na 5 minut.
Mąkę przesiać, dodać rozpuszczone drożdże, sól,
chili oraz przesmażoną kiełbasę. Zagnieść elastyczne ciasto. Uformować
kulę, przykryć ściereczką i odstawić na około 45minut w ciepłe miejsce,
by ciasto podwoiło swoją objętość.
Następnie ponownie krótko je zagnieść
i ułożyć w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremce keksówce.
Odstawić na 15minut.
Piec około 50-60minut w temp. 180st.
Ostudzić na
kratce.
Smacznego:)
Pyszny i sycący! ! spróbowałabym :D
OdpowiedzUsuńPiękny chleb! Z kiełbasą, wspaniały pomysł :)
OdpowiedzUsuńDo takiego chlebka to nawet masełka nie potrzeba, apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńNiezły chlebek ! Marcowa piekarnia zaczyna się dzisiaj, kończy w poniedziałek. Wysyłam zaproszenie na maila.
OdpowiedzUsuńDziękuję, Alu dokładnie tka jak mówisz;))
OdpowiedzUsuńAniu w takim razie czekam i nie mogę się doczekać;))
OdpowiedzUsuń