Biszkopt:
- 7 jajek,
- 1 i 1/3 szklanki cukru,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki,
- 3 łyżki zimnej przegotowanej wody.
Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 25x36cm.
Piec ok. 35min w temp. 175st.
Ostudzić i wyciąć kształt gitary. Następnie przekroić je na 3 części.
Dwie części nasączyć nalewką zmieszaną z wodą.
Krem:
- 600ml śmietanki 36%,
- 250g serka mascarpone,
- 100g białej czekolady,
- 4 łyżki likieru z białej czekolady,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 opakowania śmietan-fi.
Kremem przełożyć blaty ciasta.
Lukier plastyczny:
- 750-800g cukru pudru,
- 100g glukozy,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 70ml wody,
- kilka kropel ulubionego aromatu.
Do wody dodać żelatynę, odstawić na chwilę,
by napęczniała. Następnie, stale mieszając, podgrzewać, aż żelatyna
całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić, dodać glukozę i dokładnie
wymieszać. Następnie stale mieszając, stopniowo dosypywać cukier puder.
Masę przełożyć na stolnicę i stale dosypując cukier puder zagniatać, aż
masa stanie się gładka i elastyczna jak plastelina. Masę zabarwić
odpowiednimi kolorami.
Tort posmarować kremem maślanym i nałożyć wyciętą masę plastyczną. Udekorować. Odstawić, by masa zastygła.
wow!!!!
OdpowiedzUsuńTo nie jest tylko miłość do słodkości to jest...wielki talent :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, naprawdę bardzo mi miło:)))
OdpowiedzUsuńPrzepiękny! Podziwiam umiejętności :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję;))
OdpowiedzUsuń