poniedziałek, 31 marca 2014

Rolada z masą cygaretkową i kremem orzechowym

Pierwszy raz spróbowałam swoich sił z masą cygaretkową:) Jest to masa, z której robi się dekoracyjny wzór na roladzie. Do jej wyciśnięcia użyłam dekoratora Tupperware, który otrzymałam do testowania. Dekorator po raz kolejny świetnie się sprawdził! Niestety będę musiała jeszcze trochę poćwiczyć, aby wzorki były ładniejsze:)) Do wypełnienia rolady zrobiłam krem maślano - budyniowy z dodatkiem mielonych, prażonych orzechów.




Masa cygaretkowa:
  • 25 g masła lub margaryny,
  • 25 g cukru pudru, 
  • 25 g mąki pszennej,
  • białko.

Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać przesianą mąkę. Na koniec dodać ubite białka. Krótko zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub specjalnego dekoratora i wyciskać fantazyjne wzroki na dużą blachę (u mnie 37x42cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.

Biszkopt:
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki + łyżeczka mąki pszennej,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki kakao, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao. Krótko zmiksować. Ciasto delikatnie wylać na masę cygaretkową.
Piec około 10 minut w temp. 180st. Ciepłą roladę wyłożyć na wilgotną ściereczkę i zwinąć w roladę wraz ze ściereczką, tak, by masa cygaretkowa była na górze. Odstawić, by ostygło.

Krem:
  • budyń śmietankowy,
  • 250 ml mleka,
  • 2/3 szklanki cukru pudru, 
  • 120 g masła lub margaryny,
  • 70 g orzechów laskowych (użyłam Kresto), 
  • sok z 1/2 limonki.
Orzechy uprażyć na suchej blasze przez około 5 minut w temp. 200st, co jakiś czas potrząsając blaszką. Przestudzić i obrać ze skórki. Rozdrobnić przy pomocy blendera.
W 50ml mleka rozrobić budyń. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko powoli wlewać rozpuszczony budyń. Gotować, aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Stale ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać sok z limonki oraz zmielone orzechy.
Roladę rozwinąć, rozsmarować krem, zwijać ponownie w roladę, jednak już bez ściereczki:)) odstawić roladę na kilka godzin, by nieco zmiękła.








Źródło: Przyślij Przepis
                                                                      Smacznego:))

3 komentarze:

  1. rewelacja, zapisuję przepis, nie odpuszczę takim słodkością:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześlicznie wygląda ta rolada! Pełna rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń