niedziela, 16 marca 2014

Tort w kształcie gitary

Bardzo daaaaawno temu miałam okazję upiec tort dla młodego solenizanta. Jakoś tak jednak wyszło, że zapomniałam się nim z Wami podzielić. Mam nadzieję, że nie ominę żadnego składnika;)) Wiedziałam, że pasją solenizanta jest gra na gitarze, dlatego postanowiłam to jakoś wykorzystać i upiekłam takie właśnie tort. Mam nadzieję, że smakował:))




Biszkopt: 
  • 7 jajek,
  • 1 i 1/3 szklanki cukru, 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki, 
  • 3 łyżki zimnej przegotowanej wody.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki.
Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 25x36cm.
Piec ok. 35min w temp. 175st.
 Ostudzić i wyciąć kształt gitary. Następnie przekroić je na 3 części.
Dwie części nasączyć nalewką zmieszaną z wodą.

Krem: 
  • 600ml śmietanki 36%, 
  • 250g serka mascarpone, 
  • 100g białej czekolady,
  • 4 łyżki likieru z białej czekolady, 
  • 4 łyżki cukru pudru, 
  • 2 opakowania śmietan-fi.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodają cukier puder i śmietan-fixy. Dodać serek mascarpone oraz posiekaną czekoladę. Na sam koniec dodać likier z białej czekolady.
Kremem przełożyć blaty ciasta.

Lukier plastyczny:
  • 750-800g cukru pudru, 
  • 100g glukozy, 
  • 4 łyżeczki żelatyny, 
  • 70ml wody, 
  • kilka kropel ulubionego aromatu.

Do wody dodać żelatynę, odstawić na chwilę, by napęczniała. Następnie, stale mieszając, podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić, dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Następnie stale mieszając, stopniowo dosypywać cukier puder. Masę przełożyć na stolnicę i stale dosypując cukier puder zagniatać, aż masa stanie się gładka i elastyczna jak plastelina. Masę zabarwić odpowiednimi kolorami.
Tort posmarować kremem maślanym i nałożyć wyciętą masę plastyczną. Udekorować. Odstawić, by masa zastygła.






                                                                      Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

Ciasta przekładańce

5 komentarzy: