piątek, 7 marca 2014

Rogaliki z makiem bez nadzienia

Ostatnio zdecydowanie bardziej wolę małe słodkości, na tak zwany jeden kęs:) Dlatego wymyśliłam takie maleńkie rogaliki. Ich ogromną zaletą jest to, że nie zawierają jajek, a zamiast cukru użyłam cukier waniliowy domowej roboty, na który przepis już niebawem:) Rogaliki są kruche i wbrew pozorom słodkie. Mała rzecz, a cieszy:))




Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 
  • 150g serka homogenizowanego o smaku bananowym, 
  • 250g masła lub margaryny, 
  • 2 łyżki cukru waniliowego, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki maku niebieskiego (ja użyłam Kresto),
  • jajko do posmarowania.  

Wykonanie


Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać serek homogenizowany oraz masło. Posiekać i szybko zagnieść. Następnie dodać cukier waniliowy oraz mak. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Następnie podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na kształt koła, podsypując mąką. Każde koło podzielić na 8 równych trójkątów. Zwijać do środka tworząc małe rogaliki.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec około 15-20 minut w temp. 180st, aż ładnie się zezłocą.






                                       Smacznego:)
 

4 komentarze:

  1. Rogaliki idealne do herbatki :)
    Świetny przepis...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno dzieki temu serkowi sa lekko slodkie i delikatne...musze wyprobowac!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję:) Jolu oczywiście do herbatki też idealnie pasują;))
    madz polecam:))

    OdpowiedzUsuń