sobota, 29 marca 2014

Ciasto lawendowo - porzeczkowe

Musiałam zużyć paczkę porzeczek, dlatego upiekłam ciasto - babkę, do którego przymierzałam się już od dłuższego czasu. Ciasto prócz czerwonych porzeczek zawiera mak i suszone kwiaty lawendy. Dzięki tym wszystkim dodatkom ciasto ma wyjątkowy smak i wygląd... 





Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 
  • szklanka cukru, 
  • 4 jajka,
  • łyżka cukru waniliowego, 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy Skworcu
  • 3 łyżki maku, 
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 
  • 200g czerwonych porzeczek, 
  • 2 łyżki cukru pudru.

 Wykonanie


Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Stale ubijając powoli wlewać olej.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać imbir, mak i lawendę. Wymieszać i stopniowo dodawać do jajek.
Porzeczki (mrożone rozmrozić i odcedzić) zasypać cukrem pudrem. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułki tartą foremki keksówki.
Piec około 70 minut w temp. 180st.
Ostudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.








                                                                             Smacznego:)
 

11 komentarzy:

  1. Ciekawe połączenie - nigdy takiego nie próbowałam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne połączenie :) lubię takie ciasta do kawki czy herbatki

    OdpowiedzUsuń
  3. lawendowe? ojej, intrygująco!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajowe, ostatnio mam fazę na lawendę, kiedyś jej nie lubiłam, a teraz dodaję do wielu rzeczy np. sałatki.
    Twoje ciacho zapisuję, tylko porzeczek nie mam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe :) proszę kawałeczek !

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne to ciasto! : )
    Bardzo ciekawy pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawe połączenie smaków! A wygląd bardzo wiosenny :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham takie cista :) musi smakować wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyjątkowo uroczo się prezentuje. A smakować musiało zupełnie wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję bardzo:)) Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne! Spróbujcie;))

    OdpowiedzUsuń