czwartek, 6 marca 2014

Chleb z kiełbasą i chili

Długo zastanawiałam się do czego wykorzystać następne wędliny, które dostałam do testowania od Zakładów mięsnych Nove z linii NATURA. Postanowiłam upiec chleb z dodatkiem długiej kiełbasy oraz szczyptą chili, która nadaje mu charakteru:) Chleb jest tak pyszny, że można go jeść nawet bez żadnych dodatków!






Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej, 
  • 20g świeżych drożdży, 
  • łyżeczka soli, 
  • łyżeczka cukru, 
  • 200g kiełbasy suchej (użyłam firmy Nove z linii NATURA) , 
  • szczypta chili, 
  • około 1 szklanki przegotowanej zimnej wody.

 Wykonanie


Kiełbasę pokroić w  kosteczkę i podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Przestudzić.
Drożdże zasypać cukrem, dodać 3 łyżki letniej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut. 
Mąkę przesiać, dodać rozpuszczone drożdże, sól, chili oraz przesmażoną kiełbasę. Zagnieść elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na około 45minut w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość. 
Następnie ponownie krótko je zagnieść i ułożyć w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremce keksówce. Odstawić na 15minut. 
Piec około 50-60minut w temp. 180st. 
Ostudzić na kratce.










                                                         Smacznego:)
  

6 komentarzy:

  1. Pyszny i sycący! ! spróbowałabym :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny chleb! Z kiełbasą, wspaniały pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do takiego chlebka to nawet masełka nie potrzeba, apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  4. Niezły chlebek ! Marcowa piekarnia zaczyna się dzisiaj, kończy w poniedziałek. Wysyłam zaproszenie na maila.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję, Alu dokładnie tka jak mówisz;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu w takim razie czekam i nie mogę się doczekać;))

    OdpowiedzUsuń