wtorek, 4 marca 2014

Ciasto z musem malinowym i ajerkoniakiem

Zawsze podczas rodzinnych uroczystości ciasta z dużą ilością kremu a małą ilością ciasta cieszą się największą popularnością;)) Dlatego przygotowałam cienkie kruche ciasto z bezą. Zużyłam też mały zapas malin z zamrażalnika i zrobiłam maślano - ajerkoniakowy dla dorosłych. Masy przełożyłam herbatnikami a całość kończy śmietanka i starta czekolada. I tak jak przypuszczałam, nim się obejrzałam pół blaszki ciasta zniknęło:) 




Ciasto: 
  • 3 jajka, 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 125g masła lub margaryny. 
Mąkę tortową przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać 3 żółtka oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć na dno blaszki o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Piec około 15minut w temp. 180st.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony spód. Piec kolejne 15minut w temp. 180st. Ostudzić.

Mus malinowy: 
  • 1 kg malin, 
  • galaretka malinowa, 
  • 2 łyżeczki żelatyny, 
  • 1/3 szklanki cukru. 
Maliny (mogą być mrożone, trzeba je tylko rozmrozić i odsączyć) zmiksować przy pomocy blendera. Wsypać galaretkę i żelatynę oraz cukier. Zagotować, po czym odstawić w chłodne miejsce, by mus nieco stężał.


Krem ajerkoniakowy: 
  • 500ml mleka,
  • budyń śmietankowy, 
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki cukru, 
  • 200g masła, 
  • 150ml ajerkoniaku. 

450ml mleka zagotować z cukrem. W reszcie rozrobić budyń oraz obydwie mąki. Stale mieszając, wlać na gotujące się mleko. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia i przestudzić. 
Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec, stale miksując, powoli wlewać ajerkoniak.


Dodatkowo: 
  • 250g herbatników, 
  • 250ml śmietanki 30%, 
  • galaretka malinowa,
  • 50 g startej mlecznej czekolady.

Na wystudzone ciasto wyłożyć tężejący mus malinowy, przykryć warstwą herbatników. Rozsmarować krem ajerkoniakowy, wyłożyć kolejną warstwę herbatników.
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, Ubijając, powoli wlewać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na wierzch ciasta, schłodzić. Przed podaniem posypać startą czekoladą.







                                                           Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

 
Ciasta przekładańceZużywamy zapasy przed wiosną

27 komentarzy:

  1. To zdecydowanie może klimaty. Potwierdzam-na imprezach rodzinnych większość woli wilgotne ciasta z kremem niż wszelkie babki, keksy czy zwykłe drożdżowce. Jedynie serniki z kremowymi mogą konkurować:).
    Przepis wypróbuję koniecznie w sezonie malinowym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześlicznie to ciasto wygląda! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda rewelacyjnie:) chętnie bym zjadła kawałek:d

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ciasta z malinami i na pewno Twoje ciasto wyszło cudowne! zresztą gdyby takie nie było, nie znikłoby tak szybko :)
    Pozdrawiam i czekam na kolejne pyszne inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam mniam! to ciasto zdecydowanie dla nas:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj,

    Nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award, szczegóły na moim blogu: http://spoldzielniaposilkowa.wordpress.com/2014/03/04/ostatkowe-oponki-bez-maki-i-liebster-blog-awards/

    Pozdrawiamy,
    Spółdzielnia Posiłkowa

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapowiada się wspaniale. Wygląda obłędnie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hej. Czy moge wstawić twoje zdjęcie ciasta i link do twojej strony u siebie na blogu, jako godny polecenia. Twój przepis bardzo mnie zainteresował, ale obecnie nie mam czasu go wypróbować.
    Będę bardzo wdzięczna.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli będzie to tylko jedne zdjęcie i link bez podawania u Ciebie całego przepisu, to proszę. Cieszę się, że przepis się podoba i zachęcam do upieczenia! Pozdrawiam

      Usuń
  9. Do ciasta mają być w końcu herbatniki czy biszkopty? :P

    OdpowiedzUsuń
  10. I jeszcze chciałbym zapytać jak zmodyfikować spód, tzn w jakich proporcjach dodać kakao aby był ciemny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję w takim układzie dać szklankę mąki tortowej i 2 czubate łyżki kakao, reszta bez zmian.

      Usuń
  11. Dziękuję za odpowiedzi. Jutro zabieram się za pieczenie;-)
    Edyta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie życzę smacznego i czekam na opinię;))

      Usuń
    2. A budyń jeden? Bo w składnikach jest jeden, a w opisie pisze Pani "budynie".

      Usuń
  12. Ciasto wyszło:) Może nie tak jak na zdjęciu u Pani ale wszystkie warstwy się trzymają i pasują do siebie. Jedynie co, to miałam 300 g herbatników i wystarczyło mi tylko na jedno przełożenie (zostały 4). Z tego powodu miałam tylko jedną warstwę herbatnikową.
    Masa ajerkoniakowa dobra. Niezbyt słodka. Ale to dobrze, bo mus jest słodki. Ciasto najlepsze na drugi dzień.
    Pozdrawiam Edyta ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż dziwi mnie to z tymi herbatnikami, mi zawsze wystarcza 250g jeszcze kilka zostaje. Cieszę się, że smakowało:))) Pozdrawiam

      Usuń
  13. Czy maliny można zastąpić truskawkami?? Malin nie znoszę a ciasto jest bardzo kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Można zastąpić maliny truskawkami??

    OdpowiedzUsuń
  15. A trzeba dodac wiecej zelatyny lub galaretki czy nie? Ile czasu mniej wiecej zajmuje tezenie musu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie trzeba. Tylko wtedy radzę użyć galaretki truskawkowej:)

      Usuń
  16. Ciasto przepyszne, a jego dodatkowym atutem jest to, że pięknie prezentuje się na talerzu. Dzięki za przepis:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń