środa, 18 września 2013

Złociste paluchy mleczne

Na pewno dzisiaj już wszyscy po śniadanku, ale jutro też jest dzień, więc będzie i śniadanko:) A jak śniadanko to koniecznie świeże, domowe bułeczki. Dzisiaj polecam łatwe i smaczne mleczne paluchy, do których składniki na pewno znajdziecie w domu:) Są lekko słodkie, więc dzieci się nimi zajadają:) 


 


Składniki:
500g mąki pszennej,
20g świeżych drożdży,
250ml mleka,
50g brązowego cukru,
2 łyżki masła.


Przygotowanie


Mąkę przesiać do miski, wlać letnie mleko, wkruszyć drożdże. Dodać cukier. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Na koniec dodać wiórki masła. Zagniatać tak długo, aż masło się rozpuści.
Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. 
Następnie ponownie zagnieść ciasto, uformować około 15 podłużnych, małych paluchów. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponacinać na ukos w trzech miejscach. 
Piec ok. 20minut w temp. 180st. 
Ostudzić na kratce.






                                       Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. chciałbym takie mieć codziennie na śniadanie a na pewno zrezygnował bym z tostów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotki, nie ma nic lepszego na śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Napewno dobre, moje dzieci by lubily:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam domowe bułeczki na domowe śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się, że Wam się podobają:) Ja też uwielbiam takie śniadanka;)

    OdpowiedzUsuń