poniedziałek, 2 września 2013

Korniszony w koncentracie

Pokazałam Wam już w jaki sposób robię kiszone ogórki, a teraz zdradzę Wam nasz (a właściwie męża:)) ulubiony przepis na korniszony. Moja mama robiła je zawsze w tradycyjny sposób, jednak teściowa zdradziła mi swój sposób. Do przepisu dodała koncentrat pomidorowy, dzięki któremu ogórki kompletnie zmieniły smak. Mają idealne proporcje, są po prostu genialne!!




Składniki:
2 kg małych ogórków,
szklanka octu 10%,
4 szklanki wody,
szklanka cukru,
3 czubate łyżki soli,
5 łyżek koncentratu pomidorowego,
2-3 ziarna ziela angielskiego,
liść laurowy,
5 ziarenek czarnego pieprzu.
 
 
Przygotowanie
 
 
Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i zagotować, po czym ostudzić.
Ogórki umyć, ponakładać do słoików, najlepiej o poj. 300ml. 
Zalać przestudzoną zalewą, szczelnie zakręcić.
Pasteryzować 5 min.
 
 
 



 
 
                                       Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:
 
 

Zapasy na zimę - I edycja 2013

3 komentarze:

  1. pycha:) bardzo lubię takie ogórki na przekąskę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze to coś nowego, spróbuje w przyszłym roku :)

    OdpowiedzUsuń