poniedziałek, 16 września 2013

Sernik czekoladowy na zimno z malinami

Mam kilka krzaczków późnych malin, więc nadal mogę cieszyć się ich smakiem:) Nie ma ich już jednak zbyt wiele, trzeba je więc dobrze spożytkować:) Dano nie było już u nas sernika na zimno, zrobiłam więc taki czekoladowy sernik na zimno z dodatkiem gorzkiej czekolady i nalewki z malin oraz świeżych malin. Wierzch posmarowałam kremem czekoladowym i udekorowałam ciastkami z nadzieniem malinowym i malinami. Wyszło pysznie!!!




Spód:
180g biszkoptów,
100g masła,
3 łyżki likieru z malin.
 
 
Biszkopty połamać na kawałki, zmielić w blenderze. Dodać stopione masło oraz likier malinowy, krótko zmielić. Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24 cm. Schłodzić.
 
 
Masa serowa:
1/2 kg półtłustego twarogu,
200g gorzkiej czekolady,
400g śmietanki 30%,
2 łyżki żelatyny,
3 łyżki kakao,
100g cukru pudru,
3 łyżki likieru malinowego,
1/2 kg malin.
 
 
Ser zmielić, utrzeć z cukrem pudrem i likierem. Czekoladę połamać na kawałki, połączyć ze śmietanką, podgrzać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Ostudzić, po czym mocno schłodzić.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, odstawić, by napęczniało. Następnie podgrzewając, rozpuścić i przestudzić. Do sera dodać kakao i żelatynę. Dokładnie utrzeć. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać do masy serowej. Na koniec dodać maliny, dokładnie wymieszać i wyłożyć na przygotowany spód.
Wstawić do lodówki na około 3 godziny.
 
 
Wierzch:
200g kremu czekoladowego, np. Nutella,
1 opakowanie delicji z nadzieniem o smaku malinowym,
3 łyżki likieru z malin,
200g malin.
 
 
Krem czekoladowy zmieszać z likierem, rozsmarować na masie serowej. Następnie, ciasno ułożyć delicje. Wierzch posypać świeżymi malinami.
Ciasto przechowywać w lodówce.
 
 




                                           Smacznego:)

7 komentarzy: