czwartek, 19 września 2013

Ciasto ze słonecznikiem i karmelem

Dawno już nie było "porządnego" ciasta;) Dlatego dzisiaj mam dla Was ciasto uwielbiane przez całą moją rodzinę i obowiązkowo muszę je piec na wszelkie zloty rodzinne. Pyszny kakaowy biszkopt, masa śmietanowa a na wierzchu słodka, ciągnąca się krówka i chrupiące ziarna słonecznika... Pychota!!




Biszkopt:
5 jajek,
szklanka drobnego cukru do wypieków,
szklanka mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
budyń śmietankowy (40g).


Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodawać po 1 żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, dodać do ubitych białek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać kakao i budyń, połączyć. 
Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. 
Piec 30 min w temp. 180st. 
Ostudzić i przekroić na dwie części.


Krem:
1/2 l śmietany 30%, 
5 łyżek cukru pudru,
2 śmietan-fixy, 
Śnieżka.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz Śnieżkę, na koniec dodać śmietan- fixy. 
Kremem przełożyć ciasto. Schłodzić.


Wierzch:
puszka gotowanego mleka skondensowanego, 
125g masła lub margaryny, 
cukier waniliowy, 
200 g łuskanego słonecznika (użyłam Kresto), 
2 łyżki cukru, 
5 łyżek mleka.


Na cieście rozsmarować gotowane mleko skondensowane. 
Słonecznik podprażyć na suchej patelni, przesypać do miseczki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukry i mleko. Dodać uprażony słonecznik, całość chwilę smażyć. 
Ciepłą masę wyłożyć na ciasto. Schłodzić.












Wiele słodkości znajdziecie też na stronie Twoja Cukiernia Gdańsk.

                                         Smacznego:)

32 komentarze:

  1. ta ciągnąca się krówka mmm i nasionka , ciasto super!

    OdpowiedzUsuń
  2. ładnie wygląda, musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota, robiam podobny, byl pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo smacznie, lubię ciasta z słonecznikiem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepis dodaję do zakładek i wkrótce wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję:) Jest naprawdę pyszne;) Polecam!
    Magda czekam na opinie i zdjęcie na FB:):)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojj, nie trzeba by mnie było namawiać do spróbowania tego ciasta. Fantastycznie wygląda i musi być pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealnie trafia w moje smaki :) Będę musiała je zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny pomysł z tym słonecznikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję:) I naprawdę Wam polecam;) Nie będziecie żałować;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobre ciasto, robiłam.Dodałam tylko do śmietany żelatynę wystudzoną i śnieżkę bo nigdy nie robiłam ze śmietan-fixem.Dziękuję za przepis.

      Usuń
  11. Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. robiąc ciasto z tego przepisu, na ile osób mniej więcej starcza? chce zrobić na urodziny dla około 118 os.?

    OdpowiedzUsuń
  13. Na 118osób?? Czy nie miało być przypadkiem na 18?:) Z ciasta wychodzi około 20 identycznych kawałków.

    OdpowiedzUsuń
  14. A przy okazji wypróbowania mojego przepisu zachęcam do udziału w konkursie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oh, nie zauważyłam, tak na 18 :D no właśnie tak myślę nad konkursem, a że muszę jakieś ciasto na urodziny upiec to akurat :D

      Usuń
  15. Fajne połączenie :) uwielbiam karmelek, a ze słonecznikiem na pewno się super komponuje :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Ta Śnieżka chyba jest zbędna. Zepsuje tylko smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam taka wersja smakuje, praktycznie nie zmienia smaku, ale oczywiście można ją pominąć.

      Usuń
  17. Ciasto wyszło smaczne. Jednak jestem rozczarowana, gdyż ciasto ze zdjęcia nie jest odzwierciedleniem ciasta z przepisu. Mianowicie chodzi o kolor ciasta. Na zdjęciu jest miodowe a kakao daje kolor czekoladowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie zawsze to ciasto wychodzi właśnie o takim miodowym kolorze. I zapewniam, że na zdjęciu jest ciasto z tego właśnie przepisu. Może miała Pani ciemniejsze kakao niż ja lub dała Pani pełniejsze łyżki...

      Usuń
  18. CIASTO JEST PRZEPYSZNE. PIERWSZY RAZ ZROBIŁAM WEDŁUG PRZEPISU, A TERAZ DO KREMU DODAJĘ TYLKO 1,5 ŁYŻKI CUKRU,A DO SŁONECZNIKA 1,5 ŁYŻKI MASŁA. TROSZECZKĘ MNIEJ SŁODKIE I MNIEJ TŁUSTE. POLECAM.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało:)) Pozdrawiam!

      Usuń
  19. Czy budyń trzeba zrobić czy tylko dodać go prosto z torebki pod postacią proszku?

    OdpowiedzUsuń
  20. A jakiego kakao Pani używa? Kolor piękny, miodowy :) będę piekła to ciasto na urodziny syna i też chciałabym uzyskać taki kolor :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze, że zazwyczaj kupuję zwykłe ciemne kakao w Biedronce;)

      Usuń
    2. Dokładnie takie mam w domu ;) Dziękuję :)

      Usuń