czwartek, 26 września 2013

Tort z malinami i lukrową kokardą

Torty są obowiązkowe podczas urodzin, dlatego postanowiłam zrobić koleżance niespodziankę;) Tort powstał w błyskawicznym tempie... lekki biszkopt, krem maślany z dodatkiem malin i słodka masa plastyczna. Nie mam zdolności plastycznych, dlatego nie wiem czy to co nazywam kokardą rzeczywiście tym jest:):)




Biszkopt:
4 jajka,
3/4 szklanki mąki pszennej,
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
1/3 szklanki cukru,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia. 


Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Kolejno dodawać żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 18cm. Piec ok. 30-35minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na trzy równe części.


Krem: 
200g masła, 
175g margaryny, 
2 żółtka, 
cukier waniliowy, 
6 łyżek drobnego cukru do wypieków, 
250g malin,
budyń waniliowy, 
500ml mleka, 
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 
100ml nalewki z malin, 
3 łyżki wody, 
2 łyżeczki dżemu z malin,


400 ml mleka zagotować, w reszcie rozrobić budyń i mąkę. Wlać na gotujące się mleko, stale mieszając gotować, aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 
Masło i margarynę utrzeć na biały puch. Stopniowo dosypywać cukier oraz cukier waniliowy. Dodawać po jednym żółtku. Dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wlać 3 łyżki nalewki z malin.
Pierwszy blat ciasta nasączyć resztą nalewki zmieszaną z wodą. Posmarować łyżeczką dżemu. Wyłożyć trochę kremu, ułożyć połowę malin, ponownie rozsmarować trochę kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć, rozsmarować resztę dżemu. Wyłożyć warstwę kremu, resztę malin, przykryć kolejną warstwą kremu. Położyć ostatni blat ciasta, nasączyć nalewką. 
Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu. Wyrównać wierzch. 
Pokryć masą plastyczną oraz wyciętymi z masy sercami i kokardami. 









                                        Smacznego:)

7 komentarzy: