czwartek, 26 września 2013

Roladki z kurczaka ze śliwkami opasane boczkiem

Oboje z mężem lubimy mięsne roladki. Jednak, aby nie wkradła nam się na talerze nuda staram się je przyrządzać na wiele sposobów;) Najczęściej jednak są to roladki z kurczaka. Tym razem nadziane słodkimi śliwkami i oprószone świeżymi, aromatycznymi ziołami. A dla przełamania smaków, owinięte wędzonym boczkiem, który nadał roladkom wspaniałego smaku...




Składniki:
1/2 kg filetu z kurczaka,
10 suszonych śliwek (użyłam Kresto),
6 plasterków wędzonego boczku,
łyżeczka mielonego czosnku,
 łyżeczka słodkiej papryki,
łyżeczka tymianku,
łyżeczka rozmarynu,
375ml śmietanki 30%,
sól, pieprz.


Przygotowanie


Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Z obu stron oprószyć solą, pieprzem i papryką. Następnie z jednej strony mięso oprószyć tymiankiem i rozmarynem, ułożyć po dwie suszone śliwki, delikatnie zwinąć. Roladkę opasać plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką.
Obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie zalać śmietanką i dusić ok. 8 minut na małym ogniu. 
Podawać z wytworzonym sosem oraz pieczonymi ziemniakami.










                                 Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

 

4 komentarze:

  1. Roladki prezentują się bardzo apetycznie - na imprezę rodzinną jak ulał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takie roladki miałabym dziś ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no no, taki mąż to szczęścirz ;)

    OdpowiedzUsuń