piątek, 20 września 2013

Placuszki Partia Crispies

Mój mały uczeń często domaga się placuszków na śniadanie, a żeby mu sie nie znudziły staram się przygotowywać je w różnych wersjach. Ten przepis podobno pochodzi z kuchni Andory. Placuszki są niezwykle proste w przygotowaniu a naprawdę smaczne;) Odpowiednio miękkie, z korzenną nutką... W sam raz na jesienne śniadanie;)






Składniki:
 jajko, 
200ml przegotowanej zimnej wody, 
120ml oleju rzepakowego (użyłam Rapso), 
250ml mleka, 
400g mąki pszennej, 
80 g cukru, 
2 łyżki miodu, 
szczypta cynamonu, 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.


 Przygotowanie


Wodę zmieszać z mlekiem i olejem, dodać rozkłócone jajko. 
W osobnej miseczce przesiać mąkę z proszkiem, dodać cukier i cynamon. Połączyć z mokrymi składnikami. Dodać miód. Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę. 
 Następnie smażyć na oleju małe placuszki, z obu stron na złoty kolor. 
 Podawać oprószone cukrem pudrem.






                                  Smacznego:)

9 komentarzy:

  1. ciekawy przepis,chyba zaraz złapię za patelnię! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne, moje dzieci tez ciagle pytaja o placuszki, wiec napewno skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne, migiem znikły nie tylko w dziecięcych brzuszkach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Baardzo apetycznie wyglądają:) Muszę sama przygotować jutro na śniadanko.

    OdpowiedzUsuń