piątek, 20 września 2013

Klasyczne ciasto z dynią

Była już zupka z dyni, teraz mam dla Was pyszne ciasto, oczywiście z dodatkiem dyni:) Ciasto w smaku bardzo przypomina jabłecznik, jeśli więc lubicie jabłeczniki, na pewno zasmakuje Wam także to ciasto:) Ja podaję je z odrobiną bitej śmietany...




Ciasto:
250g masła lub margaryny,
250g mąki krupczatki,
żółtko,
szczypta soli,
cukier waniliowy,
3 łyżki cukru pudru.



Mąkę zmieszać z cukrem pudrem, szczyptą soli oraz cukrem waniliowym. Dodać żółtko oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć a folię spożywczą i włożyć na 30min do lodówki. 
Następnie wylepić dno przygotowanej tortownicy o śr. 24 cm, formując mały rant. 
Ciasto nakłuć widelcem. 


Nadzienie:
500g obranego miąższu z dyni, 
budyń waniliowy, 
2 jajka, 
żółtko, 
70g cukru, 
łyżeczka cynamonu, 
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, 
275ml śmietany 18%.


Miąższ dyni pokroić w kosteczkę. Ugotować ją w niewielkiej ilości wody, około 10min, po czym odsączyć na sicie. 
Śmietanę wraz z przyprawami mocno podgrzać, lecz nie gotować. Jajka ubić z żółtkiem, sproszkowanym budyniem i cukrem. Wlać ciepłą śmietanę, dodać dynię. Dokładnie wymieszać i wylać na ciasto. 
Piec ok. 40minut w temp. 180st.
Ostudzić, podawać oprószone cukrem pudrem.










                                    Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

10 komentarzy:

  1. Musiało być pyszne i szybko zniknąć z talerzy.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawe :) na zdjęciu wygląda tak kremowo jak sernik :) koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łucjo rzeczywiście konsystencją nieco przypomina sernik:) Jednak w smaku zdecydowanie jabłecznik:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich jesiennych ciast nigdy dość :)

    OdpowiedzUsuń
  5. co się stało z budyniem?

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie co z tym budyniem, i czy ta śmietana kwaśna ma być ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Budyń dodajemy do jajek i ucieramy wraz z cukrem i żółtkiem.
    A śmietanę 18 spotkałam tylko kwaśną i taką też używam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niedawno miałam okazję przygotować i wyszła świetnie :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń