czwartek, 5 grudnia 2013

Murzynek z konfiturą z wiśni

Ucieszyłam się bardzo, gdy zobaczyłam, że takie tradycyjne ciasto jak murzynek cieszy się dużą popularnością:) Dzisiaj mam również dla Was murzynka, jednak w zupełnie innej wersji. Dzisiejszy murzynek jest bardzo wilgotny, czekoladowy, z dodatkiem domowej konfitury wiśniowo-czekoladowej. Na wierzchu jeszcze obowiązkowa czekoladowa polewa...





Ciasto: 
150g mąki pszennej,
150g drobnego cukru do wypieków, 
125g masła lub margaryny,
100g gorzkiej czekolady, 
300g domowej konfitury z wiśni, 
2 jajka, 
łyżeczka proszku do pieczenia, 
szczypta soli. 


Masło stopić, dodać posiekaną czekoladę, mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodać konfiturę z wiśni oraz cukier i szczyptę soli, wymieszać. Dodać rozkłócone jajka, dokładnie połączyć. 
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać. 
Ciasto przelać do przygotowanej foremki keksowej. 
Piec ok. 50-60min w temp. 180st. Ostudzić.


Polewa: 
40g masła lub margaryny, 
50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady.


Czekoladę posiekać, stopić wraz z masłem. Ciepłą polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Odstawić do zastygnięcia. 






                                                       Smacznego:)

8 komentarzy:

  1. Wygląda puszyście i delikatnie, a mi za to zawsze wychodzi twardy :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie polecam ten przepis! Na pewno się uda;)

      Usuń
  2. Jedno z moich ulubionych ciast :). Wypiek, od którego zaczynam Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Murzynek to smak dzieciństwa :D

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam :) musiał być bardziej delikatny i wilgotny!!

    OdpowiedzUsuń