Składniki:
1kg fasoli "Piękny Jaś",
200 g boczku wędzonego,
1 kg kiełbasy np. zwyczajnej,
2 duże marchewki,
po kawałku pora i selera,
3 cebule,
koncentrat pomidorowy (mała puszka),
4 łyżki pikantnego keczupu,
sól, pieprz,
łyżeczka przyprawa do fasolki po bretońsku,
łyżeczka majeranku,
olej do smażenia,
1,5 łyżki mąki.
Przygotowanie
Fasolę
moczyć przez 12 godz. W tej samej wodzie ją ugotować wraz z oczyszczonymi pokrojonymi
w kostkę warzywami oraz pokrojonym w kostkę boczkiem. Gotować do miękkości czyli około 80minut.
Kiełbasę
pokroić również w kostkę i podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę i
zeszklić na odrobinie oleju. Gdy fasolę będzie miękka dodać kiełbasę oraz cebulę.
Dodać koncentrat i keczup, dodać przyprawy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zaciągnąć mąką rozrobioną z odrobiną
wodą (można to jednak pominąć).
Smacznego;)
pycha, właśnie chodzi od jakiegoś czasu za mną to danie:)
OdpowiedzUsuńKażdy rzeczywiście robi inaczej: my lubimy drobną fasolkę i mocny sos pomidorowy !
OdpowiedzUsuńAle każda pyszna !
Dokładnie Aniu, każdy ma swój sposób na fasolkę;)
OdpowiedzUsuń