Ciasto:
- 1kg mąki,
- 2 szklanki gorącego mleka,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 i 1/2 łyżki oleju.
Mąkę przesiać, dodać sól, olej oraz gorące mleko. Dokładnie wymieszać. Szybko zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do ostygnięcia.
Farsz:
- 2 kg kapusty kiszonej,
- szklanka suszonych borowików,
- 3 cebule,
- 2 liście laurowe,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- sól, pieprz,
- łyżka przyprawy do dań z kapusty.
Kapustę
dobrze odcisnąć, drobno pokroić. Przełożyć do garnka, zalać wodą tak,
by była cała przykryta. Dodać liście laurowe, ziele, przyprawę do dań z
kapusty. Grzyby namoczyć (najlepiej całą noc) i drobno pokroić, dodać do kapusty. Gotować na
małym ogniu ok. 2 godz.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na odrobinie oleju.
Dodać do ugotowanej kapusty, doprawić do smaku solą i pieprzem,
przestudzić.
Ciasto porcjami rozwałkowywać, wycinać kółka np. szklanką, nakładać po
łyżeczce farszu, sklejać. Gotować we wodzie z solą i łyżką oleju ok. 2 minuty od momenty wypłynięcia.
Wyjąć na durszlak, by odcedzić.
Podawać z podsmażoną cebulką.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
My lepimy niezliczoną ilość uszek a potem mogę je jeść i jeść i jeść... :))
OdpowiedzUsuńOj tak, pierogi i uszka nigdy nie smakują tak pysznie jak podczas Świąt Bożego Narodzenia;)
OdpowiedzUsuń