Składniki:
250g ciasta francuskiego,
125g białego sera,
1/2 pęczka szczypioru,
50g szynki,
jajko,
sól, pieprz,
2 łyżki startego parmezanu.
Z ciasta francuskiego wyciąć 12 prostokątów o wym. 15x5cm. Połowę ułożyć na blasze.
Pozostałe paski ciasta delikatnie składać na pół wzdłuż. Zostawić brzeg o szerokości ok 1-1,5cm, a pośrodku zrobić równoległe nacięcia.
W miseczce wymieszać rozgnieciony widelcem ser, pokrojoną w kosteczkę szynkę oraz posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na nie naciętym kawałku ciasta nakładać na środku farsz. Brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem. Przykryć naciętym ciastem, delikatnie zlepić brzegi. Posypać drobno startym parmezanem.
Piec około 13-15 minut w temp. 180st.
Podawać np. ze szklanką soku Tymbark 100% :)
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Jakby mi ktoś takie śniadanie dziś do łóżka podał. :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTakie śniadanie w niedzielny poranek i od razu ma się chęć wstać z łóżka:) A aromat rozchodzący się po domu podczas pieczenia musiał być niesamowity. :)
OdpowiedzUsuńwyglądają smacznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Oj tak aromat wszystkich wyciągnął z łóżek:):)
OdpowiedzUsuń