poniedziałek, 30 grudnia 2013

Deser kokosowy z owocową nutą

Podczas sylwestrowego wieczoru dobrze sprawdzają się deserki w pucharkach. Dlatego ja proponuję błyskawiczny w przygotowaniu deser na bazie jogurtu kokosowo-migdałowego oraz kremówki. Do tego banan oraz nasza ulubiona domowa konfitura z jagód i kokosowe batoniki. Dla dorosłych pyszny dodatek w postaci likieru jajecznego... Palce lizać!!




Składniki: 
1 banan,
1/2 słoiczka domowej konfitury z jagód,
250ml jogurtu kokosowo - migdałowego,
szklanka śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
1 mały batonik Bounty,
4 łyżki likieru jajecznego Adwokat.


 Przygotowanie


Banana pokroić w plasterki, ułożyć na dnie 4 szklanek lub pucharków. Nałożyć po łyżeczce konfitury jagodowej. 
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dokładnie wymieszać z jogurtem. Nałożyć po 2 łyżki masy do szklanek. Ponownie nałożyć łyżkę konfitury i masę śmietanową. 
Udekorować pokruszonym batonikiem Bounty. 
Każdy deser polać łyżką likieru jajecznego.







                               Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:


 

4 komentarze:

  1. jaki firmy jogurt kokosowy i ile gramu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez znaczenia jaka to będzie firma. Ja użyłam szklankę jogurtu, więc powinno to być około 300g.

      Usuń