poniedziałek, 2 grudnia 2013

Ciasto czekoladowe z dynią i migdałami

Resztki mojej tegorocznej dyni wykorzystałam do pysznego, bardzo czekoladowego ciasta;) Ponadto kolejnym głównym składnikiem są mielone migdały, dzięki którym mogłam użyć tylko 3 łyżki mąki i to kukurydzianej. Dla podkreślenia smaku dodałam trochę cynamonu oraz skórki z pomarańczy. Całość wieńczy cukier puder... 





Składniki:
100g gorzkiej czekolady,
100g mlecznej czekolady,
200g startej dyni,
200g zmielonych migdałów (użyłam BackMit),
130g cukru,
szczypta soli,
3 jajka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki mąki kukurydzianej,
łyżeczka cynamonu,
pomarańcza.


Przygotowanie


Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel. 
100g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady połamać na kawałki i stopić na parze, lekko przestudzić. Dodać do żółtek. 
Następnie dodać startą na drobnych oczkach dynię, zmielone migdały oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Dodać cynamon oraz skórkę startą z wyparzonej pomarańczy i 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy. Wymieszać. 
Na koniec dodać białka ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę. Całość bardzo delikatnie wymieszać, by piana nie opadła. 
Przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 22cm. Wierzch posypać resztą grubo posiekanej czekolady.  
Piec około 45 minut w temp. 180st. 
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.








                                           Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:


 

3 komentarze: