Składniki:
100g gorzkiej czekolady,
100g mlecznej czekolady,
200g startej dyni,
200g zmielonych migdałów (użyłam BackMit),
130g cukru,
szczypta soli,
3 jajka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki mąki kukurydzianej,
łyżeczka cynamonu,
pomarańcza.
Przygotowanie
Żółtka
utrzeć z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel.
100g gorzkiej i 50g
mlecznej czekolady połamać na kawałki i stopić na parze, lekko
przestudzić. Dodać do żółtek.
Następnie dodać startą na drobnych oczkach
dynię, zmielone migdały oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie wymieszać. Dodać cynamon oraz skórkę startą z wyparzonej
pomarańczy i 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy. Wymieszać.
Na
koniec dodać białka ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę. Całość
bardzo delikatnie wymieszać, by piana nie opadła.
Przelać do
natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 22cm. Wierzch
posypać resztą grubo posiekanej czekolady.
Piec około 45 minut w temp.
180st.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:)
wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, aż mi się słodkiego zachciało :)
OdpowiedzUsuń