Ciasto:
1 kg mąki pszennej,
250g margaryny,
100g świeżych drożdży,
szklanka mleka,
pół łyżeczki soli.
Mleko
podgrzać, troszkę odlać i rozpuścić w nim drożdże, dobrze je
rozgniatając. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut, by zaczęły pracować.
Mąkę przesiać,
zmieszać z margaryną i solą. Wlać wyrośnięte drożdże. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto Rozwałkować i pokroić na niezbyt duże prostokąty. około 6x8 cm.
Farsz:
1 kg kapusty kiszonej,
1 szklanka suszonych
borowików,
3 łyżki bułki tartej,
łyżka przyprawy do dań z kapusty,
3
cebule,
2 liście laurowe,
2 kulki ziela angielskiego,
sól, pieprz.
Kapustę
drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby cała kapusta
była przykryta. Dodać namoczone i drobno pokrojone grzyby. Dodać liście laurowe i
ziele oraz przyprawę do kapusty. Gotować na małym ogniu ok. 2
godzin, mieszając od czasu do czasu.
Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Kapustę odcedzić, odcisnąć z nadmiaru
wody, połączyć z cebulą i bułką tartą. Doprawić do smaku.
jajko.
Na
każdy prostokąt ciasta nakładać ok. 1 czubatej łyżeczki farszu, zawijać w
ruloniki, lekko docisnąć brzegi. Układać na natłuszczonej blasze.
Posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec ok. 25-30 min w temp. 200st.
Smacznego:)
do barszczyku jak znalazł! :]
OdpowiedzUsuńpaszteciki super, tak inaczej zwinięte ale fajne
OdpowiedzUsuńDziękuję;) Alinko u nas zawsze w taki sposób zwija się paszteciki:)
OdpowiedzUsuń