środa, 18 grudnia 2013

Kulebiak z kapustą i grzybami

Jedną z naszych wigilijnych potraw jest kulebiak, koniecznie z kapustą i grzybami. Kulebiak to taki staropolski wielki pieróg. Robiony z ciasta drożdżowego, napełniony kiszoną kapustą i suszonymi borowikami przesmażone z cebulką. Jest bardzo sycący, jednak zawsze cały znika ze stołu jeszcze podczas wigilijnej kolacji:) To świetny dodatek do gorącego barszczu...




Ciasto: 
30g świeżych drożdży,
2 szklanki mąki pszennej,
2 żółtka,
80g margaryny,
1/2 łyżeczki soli,
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,
1/2 szklanki ciepłego mleka.


Drożdże zmieszać z łyżką ciepłego mleka oraz łyżeczką cukru. Odstawić na 5 min, by zaczęły pracować. Do przesianej mąki dodać żółtka, margarynę, sól i szczyptę gałki oraz resztę ciepłego mleka. Na koniec dodać drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. 


Farsz:
1/2 kg kiszonej kapusty, 
10 dużych suszonych borowików, 
cebula, 
2 jajka, 
olej, 
sól, pieprz, 
kminek.


Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować ok. 1godz. 20min na małym ogniu. 
Grzyby namoczyć w wodzie przez około 5 godzin. Następnie je gotować ok. 5 min w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić i pokroić w kosteczkę. 
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać kapustę oraz grzyby i dusić około 8 min na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać całe jajko i żółtko. 
Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta. Na środku ułożyć farsz. Złożyć wszystkie brzegi do środka i delikatnie zlepić. 
Ułożyć w natłuszczonej formie keksówce. Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać kminkiem. 
Piec około 35-40 min w temp. 160st.







                                                       Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:


 

4 komentarze:

  1. my nie robimy kulebiaka na wigilię, ale jadłam go i jest pyszny, do barszczyku super !!

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w domu nie robi się kulebiaka na wigilię, czego bardzo żałuję... Chyba będę musiała to zmienić, bo wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jadłam, ale nigdy nie robię na Wigilię. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas kiedyś też przez jakiś czas nie przygotowywało się go na Wigilię, ale to takie pyszne danie;)

    OdpowiedzUsuń