Ciasto:
30g świeżych drożdży,
2 szklanki mąki pszennej,
2 żółtka,
80g margaryny,
1/2 łyżeczki soli,
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,
1/2 szklanki ciepłego mleka.
Drożdże zmieszać z łyżką ciepłego mleka oraz łyżeczką cukru. Odstawić na 5
min, by zaczęły pracować. Do przesianej mąki dodać żółtka, margarynę, sól i szczyptę gałki oraz
resztę ciepłego mleka. Na koniec dodać drożdże. Wyrobić gładkie
ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Farsz:
1/2 kg kiszonej kapusty,
10 dużych suszonych borowików,
cebula,
2 jajka,
olej,
sól, pieprz,
kminek.
Kapustę
opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą
i gotować ok. 1godz. 20min na małym ogniu.
Grzyby namoczyć w wodzie przez około 5 godzin.
Następnie je gotować ok. 5 min w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić i
pokroić w kosteczkę.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać kapustę oraz
grzyby i dusić około 8 min na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i
pieprzem. Dodać całe jajko i żółtko.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagnieść i rozwałkować na
kształt prostokąta. Na środku ułożyć farsz. Złożyć wszystkie brzegi do środka i
delikatnie zlepić.
Ułożyć w natłuszczonej formie keksówce. Posmarować
rozkłóconym białkiem i posypać kminkiem.
Piec około 35-40 min w temp.
160st.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
my nie robimy kulebiaka na wigilię, ale jadłam go i jest pyszny, do barszczyku super !!
OdpowiedzUsuńU mnie w domu nie robi się kulebiaka na wigilię, czego bardzo żałuję... Chyba będę musiała to zmienić, bo wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńjadłam, ale nigdy nie robię na Wigilię. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńU nas kiedyś też przez jakiś czas nie przygotowywało się go na Wigilię, ale to takie pyszne danie;)
OdpowiedzUsuń