środa, 25 grudnia 2013

Słodkie grzybki z kremem

Oprócz orzeszków piekę na Święta także grzybki. Są one bardzo czasochłonne i wymagają dużo cierpliwości, jednak zawsze się skuszę i piekę je na Święta:) I tak jak grzybkami, obdarowuję nimi najbliższych. Grzybki są piękną ozdobą świątecznego stołu i smakują naprawdę przepysznie... 




Składniki:
3 szklanki mąki pszennej,
250g  margaryny,
szklanka śmietany 18%,
1 białko,
2 łyżki maku (użyłam BackMit).


Mąkę przesiać do miski, dodać posiekaną margarynę oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 2 godz. do lodówki. 
Następnie ciasto rozwałkować, foremką do babeczek wycinać kapelusze a szklanką tyle samo spodów, w których należy zrobić wgłębienie na nóżki grzybka. 
Resztę ciasta rozwałkować, wycinać niewielkie trójkąty, nakładać po odrobinie ulubionej gęstej konfitury. Zwinąć w rulon. Nóżki zamoczyć w białku, następnie samą końcówkę obtoczyć w maku. 
Kapelusze oblepić na zewnętrznych stronach foremek do babeczek. 
Wszystko piec ok. 15-20 min w temp. 175st.


Krem:
1 l mleka,
5 żółtek, 
2 duże budynie waniliowe, 
2 czubate łyżki mąki pszennej, 
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 
szklanka cukru, 
cukier waniliowy, 
200g masła, 
125g margaryny.


W szklance mleka rozrobić budynie i obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną masę, ugotować gęsty budyń, przestudzić. 
Margarynę i masło utrzeć z cukrem i  żółtkami, na koniec dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Krem nakładać do kapeluszy, dociskać spodami na nóżkach. Polać polewą czekoladową.








                                        Smacznego:) 

Przepis dodaję do akcji:

 

4 komentarze: