Składniki:
3 szklanki mąki pszennej,
250g margaryny,
szklanka śmietany 18%,
1 białko,
2 łyżki maku (użyłam BackMit).
Mąkę
przesiać do miski, dodać posiekaną margarynę oraz śmietanę. Zagnieść
gładkie ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 2 godz. do
lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować, foremką do babeczek wycinać
kapelusze a szklanką tyle samo spodów, w których należy zrobić
wgłębienie na nóżki grzybka.
Resztę ciasta rozwałkować, wycinać niewielkie trójkąty, nakładać po odrobinie ulubionej gęstej konfitury. Zwinąć w rulon. Nóżki zamoczyć w białku, następnie samą
końcówkę obtoczyć w maku.
Kapelusze oblepić na zewnętrznych
stronach foremek do babeczek.
Wszystko piec ok. 15-20 min w temp. 175st.
Krem:
1 l mleka,
5 żółtek,
2 duże budynie
waniliowe,
2 czubate łyżki mąki pszennej,
2 czubate łyżki mąki
ziemniaczanej,
szklanka cukru,
cukier waniliowy,
200g masła,
125g
margaryny.
W
szklance mleka rozrobić budynie i obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z
cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną masę, ugotować
gęsty budyń, przestudzić.
Margarynę i masło utrzeć z cukrem i żółtkami,
na koniec dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Krem nakładać do kapeluszy,
dociskać spodami na nóżkach. Polać polewą czekoladową.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
nigdy nie robiłam, ale zapewne pyszne!
OdpowiedzUsuńKarmelitko grzybki są dość czasochłonne, ale smak i wygląd zawsze wszystkich zachwyca;)
OdpowiedzUsuńcudne grzybki! dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłam dołączyć:)
OdpowiedzUsuń