piątek, 20 grudnia 2013

Ziemniaki wigilijne

Tak specjalnie przygotowane ziemniaki pierwszy raz jadłam na Wigilii u mojego męża. I przyznam, że wtedy też po raz pierwszy spotkałam się z ziemniakami na Wigilii:) Od tamtej pory zawsze goszczą na naszym wigilijnym stole. Są bardzo aromatyczne, lekko pikantne, po prostu pyszne!




Składniki:
1 kg ziemniaków,
5 kulek ziela angielskiego,
5 ziaren pieprzu,
4 liście laurowe,
sól, pieprz,
3 łyżki masła.


 Przygotowanie


Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. 
Masło stopić w garnku, dodać ziemniaki, podsmażyć przez ok. minutę, następnie doprawić solą i pieprzem, zalać szklanką wody, dodać ziele angielskie, pieprz w kulkach i liść laurowy. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20min, aż ziemniaki będą miękkie. 
Od czasu do czasu należy przemieszać ziemniaki, by nie przywarły do garnka.




                                                        Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

 

6 komentarzy:

  1. Nie znam, ale to musi być pyszne. Może nie w Wigilię, ale na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne ziemniaczki takie doprawione :) u mnie są ziemniaki gotowane w mundurkach do śledzia!

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie również podczas Wigilii je się ziemniaki, ale ugotowane w mundurkach, razem ze śledziami w śmietanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O widzicie, wszędzie jest inna tradycja:):)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj tak ziemniaczki muszą być:) Pozdrawiam i życzę Cudownych Świąt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również życzę spokojnych, smacznych Świąt! :)

      Usuń