Składniki:
1 kg ziemniaków,
5 kulek ziela angielskiego,
5 ziaren pieprzu,
4 liście laurowe,
sól, pieprz,
3 łyżki masła.
Przygotowanie
Ziemniaki
obrać, pokroić w plastry.
Masło stopić w garnku, dodać ziemniaki,
podsmażyć przez ok. minutę, następnie doprawić solą i pieprzem, zalać
szklanką wody, dodać ziele angielskie, pieprz w kulkach i liść laurowy.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20min, aż ziemniaki będą
miękkie.
Od czasu do czasu należy przemieszać ziemniaki, by nie przywarły do garnka.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Nie znam, ale to musi być pyszne. Może nie w Wigilię, ale na pewno wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńpyszne ziemniaczki takie doprawione :) u mnie są ziemniaki gotowane w mundurkach do śledzia!
OdpowiedzUsuńU mnie również podczas Wigilii je się ziemniaki, ale ugotowane w mundurkach, razem ze śledziami w śmietanie :)
OdpowiedzUsuńO widzicie, wszędzie jest inna tradycja:):)
OdpowiedzUsuńoj tak ziemniaczki muszą być:) Pozdrawiam i życzę Cudownych Świąt
OdpowiedzUsuńDziękuję i również życzę spokojnych, smacznych Świąt! :)
Usuń