Przepis zaczerpnęłam z programu pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje"
Ciasto kruche:
250g mąki pszennej,
2 żółtka,
100g cukru,
150g margaryny,
łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki śmietany 12%.
Żółtka
utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać
margarynę, całość posiekać. Dodać śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść
gładkie ciasto.
Rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym.
25x36cm.
Masa makowa:
250g
maku mielonego (użyłam BackMit),
2 żółtka,
1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki cukru,
łyżka
margaryny,
łyżka miodu,
3 krople olejku migdałowego.
Mak
sparzyć wrzącym mlekiem. Dodać żółtka utarte z cukrem, margarynę, miód
oraz olejek migdałowy.
Całość dokładnie zmiksować i odstawić do
ostygnięcia.
Masa orzechowa:
350g zmielonych orzechów włoskich (użyłam BackMit),
1/2 szklanki mleka,
3/4 szklanki cukru,
łyżka margaryny.
Mleko
zagotować, dodać cukier oraz margarynę. Mieszać, aż się rozpuści.
Gorącym mlekiem zalać orzechy.
Dokładnie wymieszać i odstawić do
ostygnięcia.
Masa serowa:
500g
półtłustego twarogu,
200g margaryny,
300g cukru pudru,
budyń
śmietankowy,
6 żółtek,
2 łyżki cukru waniliowego,
łyżka mąki
ziemniaczanej.
Twaróg
zmielić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka oraz
cukier waniliowy. Dodać zmielony ser, sproszkowany budyń i mąkę.
Dokładnie zmiksować.
Dodatkowo:
10 białek,
szczypta soli.
Białka,
wraz ze szczyptą soli, ubić na sztywną, lśniącą pianę.
1/4 piany dodać
do masy makowej, 1/4 do masy orzechowej a resztę do masy serowej. Każdą
masę dokładnie wymieszać.
Na cieście, wzdłuż dłuższego boku, wyłożyć
pasek masy makowej, następnie pas masy orzechowej, ponownie makowej i na
koniec orzechowej. Wierzch przykryć masą serową.
Piec około 75minut w
temp. 175st. Ostudzić w uchylonym piekarniku.
Podawać oprószone cukrem
pudrem.
Smacznego:)
jejku, jakie to ciacho musiało być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńMak, ser, orzechy - pyszności - idealne ciasto na święta :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Tak - mak, ser, orzechy razem <3, mogę chociaż okruszynkę ? :D *_*.
UsuńSernik, makowiec i orzechowiec w jednym :). Jakby gdzieś jeszcze dało się wcisnąć kawę, to mogłabym tylko to ciasto jeść :D.
OdpowiedzUsuńWszystkiego po trochu ! Każdego zadowoli :)
OdpowiedzUsuńTrzy w jednym :) Wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńU mnie też dziś przepis Ewy :-) Oglądałam program, w którym robiła to ciacho i bardzo mi się podobało. U Ciebie tak pysznie wygląda, że chyba sama je zrobię! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Ciasto jest naprawdę pyszne, gorąco polecam!!
OdpowiedzUsuńzamierzam je dzis zrobic i mam nadzieje ze tez mi takie wyjdzie bo wyglada bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że się uda;) Trzymam kciuki!
OdpowiedzUsuńZ cala odpowiedzialnoscia polecam to ciast pieklam i cos wspanialgo jest .:)
OdpowiedzUsuń. zgadzam się. Pyszne ciasto wyprubowane. Smaacznego!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo:))
UsuńWitam serdecznie, na jakiej blasze było pieczone to ciasto, gdyż ma idealne proporcje? :-)
OdpowiedzUsuńWitam, tak jak napisałam, użyłam blaszki 25x36cm, pozdrawiam :)
UsuńDziękuję, zauważyłam po napisaniu komentarza. Mam blaszki o wymiarach: 38 cm x 28 cm i 33 cm x 25 cm. Na której lepiej będzie upiec?
UsuńMyślę, że może być ta większa, bo ciasto jest dość wysokie;) ja miałam czubatą blaszkę po przełożeniu ciasta do formy:)
UsuńDziękuję za odpowiedź. W środę zrobię ten placek na święta :-) Widzę jeszcze, że dość dużo cukru jest w serowej warstwie. Myślę dać max. 200 g
UsuńOczywiście można dać mniej cukru:) Choć w rzeczywistości ciasto nie jest wcale mocno słodkie. Mam nadzieję, że będzie smakowało :)
UsuńCiasto wyśmienite. Już zjedzone. Użyłam sera z wiaderka i może dlatego wyszła mi niska warstwa sernika.
UsuńBardzo się cieszę, że smakowało:)
UsuńPrzypadkiem natrafiłam na Twój blog, zaciekawił mnie ten "Rzeszowiak" w związku z czym mam pytanie czy przed zmieleniem orzechów trzeba z nich obrać skórkę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Co do orzechów, to nie trzeba ich obierać ze skórki :) Pozdrawiam Magda
UsuńBędę piekła na pewno jest pyszne - pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMozna uzyc masla zamiast margaryny do tego ciasta?
OdpowiedzUsuńOczywiście, można :)
Usuń