wtorek, 10 grudnia 2013

Rzeszowiak, czyli ciasto makowo- serowo- orzechowe

Świąteczne ciasta muszą być wyjątkowe, ale przede wszystkim smaczne;) U nas zawsze obowiązkowy jest sernik i makowiec, mile widziane są również ciasta orzechowe. Dlatego, aby ułatwić sobie nieco pracę, postanowiłam upiec jedno ciasto łączące w sobie te wszystkie trzy smaki. W taki oto sposób powstało pyszne ciasto na kruchym spodzie przeplatane masą makowo - orzechową i pokryte masa serową. Dla mnie ciasto idealne na Święta Bożego Narodzenia... 
Przepis zaczerpnęłam z programu pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje"





Ciasto kruche:
250g mąki pszennej,
2 żółtka,
100g cukru,
150g margaryny,
łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki śmietany 12%. 


Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, całość posiekać. Dodać śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść gładkie ciasto. 
Rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm.


Masa makowa: 
250g maku mielonego (użyłam BackMit), 
2 żółtka, 
1/2 szklanki mleka, 
1/2 szklanki cukru,
łyżka margaryny, 
łyżka miodu, 
3 krople olejku migdałowego.


Mak sparzyć wrzącym mlekiem. Dodać żółtka utarte z cukrem, margarynę, miód oraz olejek migdałowy. 
Całość dokładnie zmiksować i odstawić do ostygnięcia.


Masa orzechowa: 
350g zmielonych orzechów włoskich (użyłam BackMit), 
1/2 szklanki mleka, 
3/4 szklanki cukru,
łyżka margaryny.


Mleko zagotować, dodać cukier oraz margarynę. Mieszać, aż się rozpuści. Gorącym mlekiem zalać orzechy. 
Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.


Masa serowa:
500g półtłustego twarogu, 
200g margaryny, 
300g cukru pudru, 
budyń śmietankowy, 
6 żółtek, 
2 łyżki cukru waniliowego, 
łyżka mąki ziemniaczanej.


Twaróg zmielić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka oraz cukier waniliowy. Dodać zmielony ser, sproszkowany budyń i mąkę. Dokładnie zmiksować. 


Dodatkowo:
10 białek, 
szczypta soli.


Białka, wraz ze szczyptą soli, ubić na sztywną, lśniącą pianę. 
1/4 piany dodać do masy makowej, 1/4 do masy orzechowej a resztę do masy serowej. Każdą masę dokładnie wymieszać. 
Na cieście, wzdłuż dłuższego boku, wyłożyć pasek masy makowej, następnie pas masy orzechowej, ponownie makowej i na koniec orzechowej. Wierzch przykryć masą serową. 
Piec około 75minut w temp. 175st. Ostudzić w uchylonym piekarniku.
Podawać oprószone cukrem pudrem.






                                                     Smacznego:)
 

26 komentarzy:

  1. jejku, jakie to ciacho musiało być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mak, ser, orzechy - pyszności - idealne ciasto na święta :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak - mak, ser, orzechy razem <3, mogę chociaż okruszynkę ? :D *_*.

      Usuń
  3. Sernik, makowiec i orzechowiec w jednym :). Jakby gdzieś jeszcze dało się wcisnąć kawę, to mogłabym tylko to ciasto jeść :D.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkiego po trochu ! Każdego zadowoli :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Trzy w jednym :) Wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie też dziś przepis Ewy :-) Oglądałam program, w którym robiła to ciacho i bardzo mi się podobało. U Ciebie tak pysznie wygląda, że chyba sama je zrobię! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję:) Ciasto jest naprawdę pyszne, gorąco polecam!!

    OdpowiedzUsuń
  8. zamierzam je dzis zrobic i mam nadzieje ze tez mi takie wyjdzie bo wyglada bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem pewna, że się uda;) Trzymam kciuki!

    OdpowiedzUsuń
  10. Z cala odpowiedzialnoscia polecam to ciast pieklam i cos wspanialgo jest .:)

    OdpowiedzUsuń
  11. . zgadzam się. Pyszne ciasto wyprubowane. Smaacznego!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam serdecznie, na jakiej blasze było pieczone to ciasto, gdyż ma idealne proporcje? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, tak jak napisałam, użyłam blaszki 25x36cm, pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję, zauważyłam po napisaniu komentarza. Mam blaszki o wymiarach: 38 cm x 28 cm i 33 cm x 25 cm. Na której lepiej będzie upiec?

      Usuń
    3. Myślę, że może być ta większa, bo ciasto jest dość wysokie;) ja miałam czubatą blaszkę po przełożeniu ciasta do formy:)

      Usuń
    4. Dziękuję za odpowiedź. W środę zrobię ten placek na święta :-) Widzę jeszcze, że dość dużo cukru jest w serowej warstwie. Myślę dać max. 200 g

      Usuń
    5. Oczywiście można dać mniej cukru:) Choć w rzeczywistości ciasto nie jest wcale mocno słodkie. Mam nadzieję, że będzie smakowało :)

      Usuń
    6. Ciasto wyśmienite. Już zjedzone. Użyłam sera z wiaderka i może dlatego wyszła mi niska warstwa sernika.

      Usuń
    7. Bardzo się cieszę, że smakowało:)

      Usuń
  13. Przypadkiem natrafiłam na Twój blog, zaciekawił mnie ten "Rzeszowiak" w związku z czym mam pytanie czy przed zmieleniem orzechów trzeba z nich obrać skórkę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Co do orzechów, to nie trzeba ich obierać ze skórki :) Pozdrawiam Magda

      Usuń
  14. Będę piekła na pewno jest pyszne - pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Mozna uzyc masla zamiast margaryny do tego ciasta?

    OdpowiedzUsuń