niedziela, 1 grudnia 2013

Zapiekanka Croque Monsieur

Kolejna moja propozycja na śniadanie to pyszna francuska zapiekanka przypominająca wytrawny pudding chlebowy. Przepis wynalazłam już kilka lat temu w Internecie, niestety źródła nie pamiętam. Gdy mam nadmiar czerstwego chleba często przygotowuję tę zapiekankę. Jeszcze jednym ogromnym plusem jest to, że przygotowujemy ją wieczorem a pieczemy rano:)




Składniki:

6 kromek lekko czerstwego chleba,
ostra musztarda,
6 plastrów sera,
6 plastrów szynki,
5 jajek,
1/2 łyżeczki soli,
80 ml mleka,
4 łyżki startego sera.


Przygotowanie


Każdą kromkę chleba posmarować musztardą, położyć plaster sera i szynki. Przykryć drugim kawałkiem chleba.  Przeciąć w poprzek tak, aby powstał trójkąt. 
Kanapki umieścić na natłuszczonej blasze (bez zbytniego luzu). Roztrzepać jajka z solą i mlekiem, wylać na kanapki. Przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień chleb posypać startym serem, piec ok. 25 min w temp. 200st.






                                 Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

6 komentarzy:

  1. Takie proste, a wyglądają na takie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł :) Lubię takie zapiekanki !

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję;) Ewelina dokładnie, nie jest skomplikowane, ale naprawdę bardzo pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Magda, że smakołyków nie wysyłasz mogę zrozumieć, ale , że wcale mnie nie odwiedzasz to już nie... :-(

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu kochana odwiedzam i śledzę posty, ale nie zawsze mam czas, żeby napisać komentarz. Wybacz!! Obiecuję poprawę:):)

    OdpowiedzUsuń