poniedziałek, 23 grudnia 2013

Paszteciki z kapustą i grzybami

Kolejne obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole to paszteciki z farszem kapuściano-grzybowym. Są idealne jako dodatek do barszczu czy ryby. Ja przygotowuję je także na wiele innych okazji, paszteciki są bowiem świetną przystawką. Zawsze gdy je piekę czuję atmosferę Świąt:) Przepis dostałam od mamy.




Ciasto: 
1 kg mąki pszennej,
250g margaryny,
100g świeżych drożdży,
szklanka mleka,
pół łyżeczki soli.


Mleko podgrzać, troszkę odlać i rozpuścić w nim drożdże, dobrze je rozgniatając. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut, by zaczęły pracować. 
Mąkę przesiać, zmieszać z margaryną  i solą. Wlać wyrośnięte drożdże. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto Rozwałkować i pokroić na niezbyt duże prostokąty. około 6x8 cm.

Farsz:
1 kg kapusty kiszonej, 
1 szklanka suszonych borowików, 
3 łyżki bułki tartej, 
łyżka przyprawy do dań z kapusty, 
3 cebule, 
2 liście laurowe, 
2 kulki ziela angielskiego, 
sól, pieprz.


Kapustę drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby cała kapusta była przykryta. Dodać namoczone i drobno pokrojone grzyby. Dodać liście laurowe i ziele oraz przyprawę do kapusty. Gotować na małym ogniu ok. 2 godzin, mieszając od czasu do czasu. 
Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Kapustę odcedzić, odcisnąć z nadmiaru wody, połączyć z cebulą i bułką tartą. Doprawić do smaku.

Dodatkowo:
jajko.


Na każdy prostokąt ciasta nakładać ok. 1 czubatej łyżeczki farszu, zawijać w ruloniki, lekko docisnąć brzegi. Układać na natłuszczonej blasze. Posmarować rozkłóconym jajkiem. 
Piec ok. 25-30 min w temp. 200st.






                                                Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:



3 komentarze: