poniedziałek, 1 września 2014

Kurczak Knorr w sezamie

Niedawno otrzymałam do przetestowania 2 opakowania kostek rosołowych Knorr oraz małą buteleczkę oliwy z oliwek. Co prawda kostek rosołowych nie używam, ale słyszałam od znajomych, że kurczak przygotowany w ten sposób jest naprawdę smaczny. Nadarzyła się okazja by to sprawdzić;) Przygotowałam kurczaka natartego kostką rosołową i oliwą z dodatkiem sezamu.




Składniki:
  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • 1 kostka Knorr Rosół z kury,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżki sezamu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • ząbek czosnku,
  • sok z pół cytryny,
  • szczypta mielonego imbiru.




Wykonanie

Mięso umyć, osuszyć. Kostkę rosołową rozetrzeć z oliwą, łyżką sosu sojowego, sezamem oraz szczyptą imbiru. Gotową mieszanką natrzeć mięso z obu stron. Smażyć na odrobinie oliwy z oliwek na złoty kolor przez około 15 minut, w między czasie obracając mięso.
Usmażonego kurczaka zdjąć z patelni i pokroić na około 1cm plastry.
Do tłuszczu pozostałego od smażenia mięsa dodać posiekany czosnek, ostatnią łyżkę sosu sojowego oraz sok z cytryny, dusić chwilę na małym ogniu. Gotowym sosem polać mięso.








Okazało się, że mięso przygotowane w ten sposób jest rzeczywiście smaczne;)) Co prawda nadal nie jestem przekonana do tego typu kostek rosołowych, jednak danie okazało się bardzo dobre;) Mięso na szczęście okazało się dobrze wysmażone i kruche, a dodatek sezamu okazał się strzałem w dziesiątkę!!

                                                                 Smacznego:))

3 komentarze:

  1. Muszę spróbować, bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie kombinacje, próbuje kurczaka w każdej możliwej formie, więc chętnie spróbuje Twojego pomysłu, zapowiada się bardzo smacznie!:))

    OdpowiedzUsuń
  3. sezam do kurczaka pasuje idealnie, lubię takie połączenie smakowe

    OdpowiedzUsuń