Składniki:
- 250g masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/3 szklanki mleka,
- 2 łyżki kakao,
- 1 i 1/2 szklanki pełnego mleka w proszku,
- kilka kropel aromatu pomarańczowego,
- paczka kwadratowych wafli andrutów.
Do garnka wlać mleko, dodać masło i cukier. Gotować, aż składniki całkowicie się rozpuszczą. Dodać kakao oraz kilka kropel aromatu. Lekko przestudzić.
Mieszając, stopniowo wsypywać mleko w proszku.
Letnią masą przekładać wafle, docisnąć, najlepiej obciążyć deską i odstawić na godzinę.
Pokroić np. w kwadraty.
Smacznego;))
Takie wafle- z przepysznym kremem na mleku w proszku- robiło się w moim domu rodzinnym… Rety, jadłam je wieki temu! Muszę nadrobić ten 'stracony' czas :)))
OdpowiedzUsuńdomowe andruty są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie wafle, w full opcji z mlekiem w proszku :)
OdpowiedzUsuńJak tylko na nie spojrzałam to przypomniały mi się czasy kiedy moja babcia robiła dla mnie takie pyszności.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://bit.ly/pakietmedyczny
Jedno z najlepszych wspomnień smaków z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, świetne.
OdpowiedzUsuńAndrutów zrobiłam cała masę na wesele Córci i ... ani jednego zdjęcia !!!
OdpowiedzUsuńproste i smaczne:)
OdpowiedzUsuńPycha :-) oj dawno nie jadłam takich wafelków :-)
OdpowiedzUsuńPycha :) Robię bardzo podobnie!
OdpowiedzUsuńTo jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Zawsze warto mieć w szafce paczkę suchych wafli i w każdej chwili móc przygotować taką słodkość
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam wafla, muszę nadrobić zaległości, tym bardziej, że mam całą paczkę mleka w proszku ;-)
OdpowiedzUsuńOj pochrupało by się!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysl na deser ;)
OdpowiedzUsuńpewnie zadam troche glupie pytanie, ale czy po wsypaniu mleka w proszku jeszcze gotowac? jesli tak, to jak dlugo?
OdpowiedzUsuńPytanie wcale nie głupie;) Nie, już nie trzeba gotować. Pozdrawiam:)
UsuńPychotka, wypróbowałam przepis i polecam :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie :http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż