czwartek, 11 września 2014

Andruty przekładane masą czekoladową

Moi chłopcy uwielbiają wafelki z kremem. Postanowiłam więc mój stary sprawdzony przepis i zrobić im takie domowe wafle przekładane pysznym czekoladowym kremem. Krem na bazie mleka w proszku i odrobiny aromatu pomarańczowego nadał waflom naprawdę niezwykłego smaku...




Składniki:
  • 250g masła, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 1/3 szklanki mleka, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • 1 i 1/2 szklanki pełnego mleka w proszku, 
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego, 
  • paczka kwadratowych wafli andrutów.
Wykonanie

Do garnka wlać mleko, dodać masło i cukier. Gotować, aż składniki całkowicie się rozpuszczą. Dodać kakao oraz kilka kropel aromatu. Lekko przestudzić.
Mieszając, stopniowo wsypywać mleko w proszku.
Letnią masą przekładać wafle, docisnąć, najlepiej obciążyć deską i odstawić na godzinę.
Pokroić np. w kwadraty.



                                                                          Smacznego;))
 

17 komentarzy:

  1. Takie wafle- z przepysznym kremem na mleku w proszku- robiło się w moim domu rodzinnym… Rety, jadłam je wieki temu! Muszę nadrobić ten 'stracony' czas :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie wafle, w full opcji z mlekiem w proszku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak tylko na nie spojrzałam to przypomniały mi się czasy kiedy moja babcia robiła dla mnie takie pyszności.
    Pozdrawiam
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedno z najlepszych wspomnień smaków z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Andrutów zrobiłam cała masę na wesele Córci i ... ani jednego zdjęcia !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha :-) oj dawno nie jadłam takich wafelków :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha :) Robię bardzo podobnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. To jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Zawsze warto mieć w szafce paczkę suchych wafli i w każdej chwili móc przygotować taką słodkość

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie robiłam wafla, muszę nadrobić zaległości, tym bardziej, że mam całą paczkę mleka w proszku ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy pomysl na deser ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. pewnie zadam troche glupie pytanie, ale czy po wsypaniu mleka w proszku jeszcze gotowac? jesli tak, to jak dlugo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pytanie wcale nie głupie;) Nie, już nie trzeba gotować. Pozdrawiam:)

      Usuń
  12. Pychotka, wypróbowałam przepis i polecam :-)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie :http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń