wtorek, 2 września 2014

Makaron w sosie śmietanowym

Jakiś czas temu otrzymałam do przetestowania Makarony Międzybrodzkie.  Nadszedł czas, by je wypróbować:) Przygotowałam makaron w sosie śmietanowym z dodatkiem chrupiącego boczku i odrobiny sera. Danie bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu okazało się też bardzo smaczne i sycące:)) Użyłam makaronu w kształcie wstążki ząbkowanej, który świetnie pasował do tego dania, ponieważ był odpowiedniej wielkości. 



Składniki:
  • 400g makaronu wstążka ząbkowana (użyłam Makaronu Międzybrodzkiego), 
  • 200g wędzonego boczku, 
  • 2 żółtka, 
  • szklanka śmietanki 30%,
  • sól, pieprz, 
  • ząbek czosnku, 
  • szczypta startej gałki muszkatołowej, 
  • 100g startego żółtego sera. 
Wykonanie

Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić.
Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na suchej patelni. Śmietanę zmieszać z rozkłóconymi żółtkami, startym serem, drobno posiekanym czosnkiem, oraz gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę wylać na chrupiący boczek. Mieszać, aż sos stanie się gęsty.
Wymieszać z ugotowanym makaronem i od razu podawać.






A zobaczcie ile prawdziwków udało nam się zebrać podczas ostatniej wyprawy na grzyby... Ale będzie pysznie;)))







                                                            Smacznego;))
 

6 komentarzy:

  1. Grzybki cudne a makaron pyszny. Narobiłaś mi smaku na takie danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie połączenie jest idealne:) Wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. w sumie to coś ala carbonara, ale to nie zmienia faktu że to jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie!!:)

    OdpowiedzUsuń