Składniki:
- 250g makaronu wstążki (u mnie Makaron Międzybrodzki),
- 4 jajka,
- 400g chudego białego sera,
- 3 szklanki mleka,
- łyżka cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 100g cukru,
- 125g masła lub margaryny,
- budyń waniliowy,
- słoik wiśni z kompotu.
Wykonanie
Makaron ugotować do miękkości w mleku z solą i cukrem waniliowym. Odcedzić, ale mleko zachować.
Jajka
utrzeć z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Dodać pokruszony
twaróg oraz sproszkowany budyń. Wymieszać. Dodać odsączone wiśnie,
połączyć. Na sam koniec dodać makaron i dokładnie wymieszać. Masę
nałożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Skropić mlekiem
pozostałym od gotowania.
Piec około 30-40 minut w temp. 170st.
Smacznego;))
Mniam, smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńNa nadchodzące zimne wieczory taki ciepły deser lub kolacja będzie idealny :)
OdpowiedzUsuńBaardzo fajne połączenie :) Wygląda apetycznie, pewnie smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńPyszna zapiekanka :-)
OdpowiedzUsuńWow jakie ciekawe połączenie :) Do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńtakiej wersji jeszcze nie znałam, bardzo jestem ciekawa;
OdpowiedzUsuńoboje z męże lubimy bardzo makaron z truskawkami, jagodami, zupę śliwkową czy wiśniową; ale z budyniem i na tak gęsto ? Chętnie spróbuję.