Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, lekkie, bo przypominające konsystencją ni to piankę ni to mus czekoladowy. Zniknęło w mgnieniu oka;))
Składniki:
- 4 jajka,
- 125g masła lub margaryny,
- 200g brązowego cukru,
- 70g mąki tortowej,
- 40g gorzkiego kakao,
- 500ml mleka 3,2%,
- kilka kropel soku z cytryny,
- szczypta soli,
- łyżka ciepłej wody.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać wodę, miksować chwilę, by masa była bardzo puszysta. Masło stopić,
lekko przestudzić i dodać do utartych żółtek. Mąkę przesiać wraz z
kakao, dodać do ciasta. Stale miksując, dodawać letnie mleko. Białka
ubić na sztywno z dodatkiem soku z cytryny. Dodać do masy, delikatnie
wymieszać.
Ciasto przelać do natłuszczonej i oprószonej kakao tortownicy o średnicy 21cm.
Piec około 50 minut w temp. 150st.
Polać np. stopioną czekoladą lub oprószyć kakao.
Źródło: Addio pomidory
Smacznego;))
Uwielabiam tego typu ciasta :) właśnie popijam kawkę i z chęcia zjadłabym jeden kawałeczek... :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak magiczne!
OdpowiedzUsuńMniammmm...
No, faktycznie magiczne ciasto! Muszę zrobić, jestem ciekawa czy i u mnie wyjdą 2 różne warstwy? :)
OdpowiedzUsuńbajeczne! mniam :)
OdpowiedzUsuńBARDZO ORYGINALNE I WYGLĄDA PYSZNIE..ZAPRASZAM NA TARTĘ ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIOWYM KREMEM ;POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/tarta-sliwkowa-z-budyniem.html
skusiłabym się na kawałeczek :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRobiłam je w wersji jasnej, ale to też brzmi ciekawie
OdpowiedzUsuńŚliczne ciasto! :)
OdpowiedzUsuńZa każdym razem , gdy widzę to ciasto zastanawiam się, jak to możliwe :D wygląda obłędnie! Jedno pieczenie, a efekt jakby w kuchni spędziłoby się kilka godzin ;)
OdpowiedzUsuńPrawdziwie magiczne! Bardzo mi się podoba !
OdpowiedzUsuńMnie to ciasto nie wychodzi :( całe robi się jednolite, próbowałam różnych wersji smakowych
OdpowiedzUsuńZrobiłem i muszę przyznać że wyszło świetne, było pyszne blacha się utrzymała tylko 2 dni . Świetny przepis.
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńKiedy spojrzałam na zdjęcie, z góry założyłam, że przepis będzie długi i skomplikowany. Tymczasem wygląda całkiem przyjaźnie. I jakie smakowite efekty! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńJa mam zamiar zrobić dzisiaj tę czekoladową bajkę :)
OdpowiedzUsuńMadziu, dałaś do tego ciasta 200g cukru, często spotykam się, że inni dają 150. Zastanawiam się, która opcja jest lepsza, więc napisz mi proszę, czy ciasto było bardzo słodkie? Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńJa dałam brązowym cukier, dlatego 200g. Ciasto nie jest wcale takie bardzo słodkie:)
UsuńCzy po upieczeniu wychodzą dwie warstwy?
OdpowiedzUsuńTak, stąd jego magia :)
Usuń