Składniki:
- 250g makaronu świderki ( u mnie Międzybrodzki),
- 300g kurek,
- szklanka śmietanki 36%,
- 100g żółtego sera,
- ząbek czosnku,
- cebula,
- sól, pieprz,
- 1/2 szklanki rosołu,
- olej.
Makaron ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić.
Na
odrobinie oleju podsmażyć posiekaną cebulkę wraz z czosnkiem. Gdy
cebulką ładnie się zeszkli dodać oczyszczone i umyte kurki (większe
pokroić). Dusić, aż grzyby będą miękkie. Podlać gorącym bulionem, dodać
zahartowaną śmietanę oraz starty ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dusić chwilę na małym ogniu, aż ser się rozpuści.
Sos wymieszać z makaronem
lub podawać makaron polany sosem.
Smacznego:))
Mniam, lubię :)
OdpowiedzUsuńJuż od wieków nie jadłam kurek a tu dziś wszyscy tak kuszą :)
OdpowiedzUsuńTaki makaron z kurkami to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńPyszności :-) ja bym tylko dodała pieczarki bo nie lubię leśnych grzybów :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurki z makaronem! Mniam, mniam, mniam......
OdpowiedzUsuń