Składniki:
- 2 filety z piersi z kurczaka,
- 1 kostka Knorr Rosół z kury,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki sezamu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- ząbek czosnku,
- sok z pół cytryny,
- szczypta mielonego imbiru.
Wykonanie
Mięso umyć, osuszyć. Kostkę rosołową rozetrzeć z oliwą, łyżką sosu sojowego, sezamem oraz szczyptą imbiru. Gotową mieszanką natrzeć mięso z obu stron. Smażyć na odrobinie oliwy z oliwek na złoty kolor przez około 15 minut, w między czasie obracając mięso.
Usmażonego kurczaka zdjąć z patelni i pokroić na około 1cm plastry.
Do tłuszczu pozostałego od smażenia mięsa dodać posiekany czosnek, ostatnią łyżkę sosu sojowego oraz sok z cytryny, dusić chwilę na małym ogniu. Gotowym sosem polać mięso.
Okazało się, że mięso przygotowane w ten sposób jest rzeczywiście smaczne;)) Co prawda nadal nie jestem przekonana do tego typu kostek rosołowych, jednak danie okazało się bardzo dobre;) Mięso na szczęście okazało się dobrze wysmażone i kruche, a dodatek sezamu okazał się strzałem w dziesiątkę!!
Smacznego:))
Muszę spróbować, bo wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńLubię takie kombinacje, próbuje kurczaka w każdej możliwej formie, więc chętnie spróbuje Twojego pomysłu, zapowiada się bardzo smacznie!:))
OdpowiedzUsuńsezam do kurczaka pasuje idealnie, lubię takie połączenie smakowe
OdpowiedzUsuń