Ciasto:
- 4 jajka,
- szklanka cukru,
- 220g mąki pszennej,
- 180ml oleju o smaku masła,
- 200ml mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać
mleko oraz olej. Dać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodać kakao, wymieszać.
Ciasto (jest dość płynne, ale takie ma
być!) przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy o wym.
23x33cm.
Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół.
Masa słonecznikowa:
- 750ml mleka,
- 2 budynie waniliowe,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- szklanka cukru,
- 200g ziaren słonecznika,
- 150g masła.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Dodać cukier, poczekać chwilę, aż się skarmelizuje. Następnie zmiksować z blenderze.
Zmiksowany słonecznik dodać do budyniu, dodać też masło, wymieszać, odstawić aż masa ostygnie.
Zimną masą przełożyć przestudzone placki. Schłodzić.
Polewa:
- 50g masła,
- 50g mlecznej czekolady,
- 50ml śmietanki 30%,
- 3 łyżki cukru,
- łyżka kakao.
Wszystko połączyć i stopić na parze. Lekko przestudzić i posmarować wierzch ciasta. Schłodzić.
Smacznego:))
Wygląda niesamowicie! Przepis zapisuję, bo prezentuje się genialnie :)
OdpowiedzUsuńDla tej masy chętnie bym skosztowała kawałek :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić ten krem, bo bardzo ciekawi mnie to połączenie budyniowego-słonecznikowe!
OdpowiedzUsuńPyszności :-) ciasto wygląda obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńJakie piękne!
OdpowiedzUsuńpycha, podkradam kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńMniam, zapowiada się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCzym zastapic olej o smaku masla? I czy budynie do masy maja byc z cukrem czy bez?
OdpowiedzUsuńMożna użyć zwykłego oleju, a budynie bez cukru:)
Usuńupiekłam biszkopt z 4 jajek tak jak w przepisie.Niestety ,wyszedł tak cienki ,ze nie dało się go przekroić:((
OdpowiedzUsuńno cóż, mi też czasem coś nie wychodzi, ale gwarantuję, że ja swój piekłam tylko z 4 jajek:) proszę się nie zniechęcać!
Usuń