środa, 24 września 2014

Słonecznikowiec, czyli ciasto ze słonecznikiem

Do tej pory jadłam tylko taką wersję ciasta ze słonecznikiem, jednak niedawno znalazłam na innym blogu całkiem inny przepis. Wiedziałam, że koniecznie muszę go wypróbować. Ciasto okazało się tak smaczne, że dopiero gdy upiekłam je po raz trzeci udało mi się je w końcu sfotografować:)) Wcześniej po prostu nie zdążyłam! Do tego ciasta również użyłam oleju o smaku masła, o którym pisałam tutaj. Ciasto jest wilgotne, a krem pysznie chrupiący:)





Ciasto: 
  • 4 jajka, 
  • szklanka cukru, 
  • 220g mąki pszennej, 
  • 180ml oleju o smaku masła,
  • 200ml mleka, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki kakao.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mleko oraz olej. Dać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao, wymieszać. 
Ciasto (jest dość płynne, ale takie ma być!) przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy o wym. 23x33cm.
Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół.

Masa słonecznikowa:
  • 750ml mleka, 
  • 2 budynie waniliowe, 
  • łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • szklanka cukru, 
  • 200g ziaren słonecznika, 
  • 150g masła. 
W trosze mleka rozrobić budynie oraz mąkę. Resztę mleka zagotować, na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Mieszać, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Dodać cukier, poczekać chwilę, aż się skarmelizuje. Następnie zmiksować z blenderze.
Zmiksowany słonecznik dodać do budyniu, dodać też masło, wymieszać, odstawić aż masa ostygnie.
Zimną masą przełożyć przestudzone placki. Schłodzić.

Polewa: 
  • 50g masła, 
  • 50g mlecznej czekolady, 
  • 50ml śmietanki 30%, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • łyżka kakao. 
Wszystko połączyć i stopić na parze. Lekko przestudzić i posmarować wierzch ciasta. Schłodzić.






Źródło: Kawa i czekolada


                                                                 Smacznego:))
 

11 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie! Przepis zapisuję, bo prezentuje się genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla tej masy chętnie bym skosztowała kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę zrobić ten krem, bo bardzo ciekawi mnie to połączenie budyniowego-słonecznikowe!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności :-) ciasto wygląda obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha, podkradam kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, zapowiada się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czym zastapic olej o smaku masla? I czy budynie do masy maja byc z cukrem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć zwykłego oleju, a budynie bez cukru:)

      Usuń
  8. upiekłam biszkopt z 4 jajek tak jak w przepisie.Niestety ,wyszedł tak cienki ,ze nie dało się go przekroić:((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no cóż, mi też czasem coś nie wychodzi, ale gwarantuję, że ja swój piekłam tylko z 4 jajek:) proszę się nie zniechęcać!

      Usuń