poniedziałek, 8 września 2014

Likier bananowy

Miałam kilka bardzo mocno dojrzałych bananów i już chciałam zrobić z nich jakiś deser, gdy przypomniałam sobie o przepisie na likier, jaki niedawno spisałam:) Od razu odrzuciłam pomysł z deserem i przystąpiłam do robienia likieru. Likier wyszedł niezbyt mocny, słodki, idealny na babskie pogaduchy:))




Składniki:
  • 4 banany, 
  • 4 żółtka, 
  • 400ml mleka skondensowanego niesłodzonego, 
  • 1/2 laski wanilii, 
  • szklanka cukru, 
  • 400-500ml wódki. 
Wykonanie


Banany obrać ze skórki, pokroić w plastry i zmiksować przy pomocy blendera na gładkie puree. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać zmiksowane banany i nasiona wanilii. Wlać mleko. Stale ucierając, bardzo powoli wlewać wódkę. Gdy masa będzie gładka, przecedzić i przelać do butelki. Zakręcić.
Likier można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.


Źródło: Słodko i pieprznie


                                                                Smacznego:)) 

17 komentarzy:

  1. Śliczne zdjęcie, likier z pewnością znakomity ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego lukierku to ja jeszcze nie piłam ! wypróbuję na pewno !

    zapraszam: www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, ale to musi być pyszne, lubię takie trunki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja poproszę kieliszek likierku na spróbowanie i oczywiście Twoje zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny pomysł :) na pewno smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O nie! Biorę przepis bez czytania i bez pytań! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy i fajny pomysł na likier :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To ja się wpraszam na kawkę i likierek :) bardzo lubię takie słabe i słodkie trunki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jedno pytanko, bo nie wiem czy to błąd w przygotowaniu likieru czy jednak naturalny proces. Mianowicie w likierze nastąpiło rozwarstwienie po 2 dniach stania w temp.pokojowej (20 st.C) . Wyraźnie widać podział między wódką a "bananami". Co robić? ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że to naturalny podział i wystarczy przed podaniem wstrząsnąć butelkę:)

      Usuń
  10. Czy ten przepis jest robiony na takim mleku skondensowanym w puszce?
    Czy chodzi o mleko zagęszczone w kartonie jak do kawy? takie jak do kawy?

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy moze byc slodzone w puszcze bo nie moge innego dostac i czy je gotowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być słodzone, ale wtedy już radzę w ogóle nie dodawać cukru. I nie gotować mleka.

      Usuń
  12. Wygląda świetnie. Mam tylko pytanie - co zrobić, żeby banany nie ściemniały tuż po blendowaniu? Próbowałem z sokiem z cytryny - ale albo za późno, albo za mało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc, też nie wiem. U mnie również patent z sokiem z cytryny nie działa. Ja po prostu miksuję banany tuż przed użyciem, wtedy jeszcze nie zdążą ściemnieć :) Ale w przypadku tego likieru nie będzie problemem, jeśli banany ściemnieją. Pozdrawiam Magda

      Usuń