Składniki:
- 4 banany,
- 4 żółtka,
- 400ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
- 1/2 laski wanilii,
- szklanka cukru,
- 400-500ml wódki.
Banany obrać ze skórki, pokroić w plastry i
zmiksować przy pomocy blendera na gładkie puree. Żółtka utrzeć z cukrem
na puszystą masę. Dodać zmiksowane banany i nasiona wanilii. Wlać mleko.
Stale ucierając, bardzo powoli wlewać wódkę. Gdy masa będzie gładka,
przecedzić i przelać do butelki. Zakręcić.
Likier można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Źródło: Słodko i pieprznie
Smacznego:))
Śliczne zdjęcie, likier z pewnością znakomity ;)
OdpowiedzUsuńtakiego lukierku to ja jeszcze nie piłam ! wypróbuję na pewno !
OdpowiedzUsuńzapraszam: www.filizanka-smakow.blogspot.com
Mniam, ale to musi być pyszne, lubię takie trunki :-)
OdpowiedzUsuńmusi być smaczny:)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę kieliszek likierku na spróbowanie i oczywiście Twoje zdrowie :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł :) na pewno smaczny :)
OdpowiedzUsuńO nie! Biorę przepis bez czytania i bez pytań! :D
OdpowiedzUsuńCiekawy i fajny pomysł na likier :)
OdpowiedzUsuńTo ja się wpraszam na kawkę i likierek :) bardzo lubię takie słabe i słodkie trunki!
OdpowiedzUsuńJedno pytanko, bo nie wiem czy to błąd w przygotowaniu likieru czy jednak naturalny proces. Mianowicie w likierze nastąpiło rozwarstwienie po 2 dniach stania w temp.pokojowej (20 st.C) . Wyraźnie widać podział między wódką a "bananami". Co robić? ;(
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że to naturalny podział i wystarczy przed podaniem wstrząsnąć butelkę:)
UsuńCzy ten przepis jest robiony na takim mleku skondensowanym w puszce?
OdpowiedzUsuńCzy chodzi o mleko zagęszczone w kartonie jak do kawy? takie jak do kawy?
Chodzi o mleko skondensowane w puszce
UsuńCzy moze byc slodzone w puszcze bo nie moge innego dostac i czy je gotowac?
OdpowiedzUsuńMoże być słodzone, ale wtedy już radzę w ogóle nie dodawać cukru. I nie gotować mleka.
UsuńWygląda świetnie. Mam tylko pytanie - co zrobić, żeby banany nie ściemniały tuż po blendowaniu? Próbowałem z sokiem z cytryny - ale albo za późno, albo za mało.
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc, też nie wiem. U mnie również patent z sokiem z cytryny nie działa. Ja po prostu miksuję banany tuż przed użyciem, wtedy jeszcze nie zdążą ściemnieć :) Ale w przypadku tego likieru nie będzie problemem, jeśli banany ściemnieją. Pozdrawiam Magda
Usuń